facebook

Доктор історичних наук із Києва заявив про “утиски російської мови” в Україні

Судячи з його висловлювань, Стефан Машкевич активно виступає проти розвитку української мови.
Як написав на своїй сторінці у фейсбуці львівський активіст Антон Лягушкін, “реальності пострадянської системи української освіти і науки такі, що наукове звання “доктор історичних наук” за спеціальністю 07.00.01 “Історія України” може отримати людина, яка на своїй сторінці у Facebook виступає проти розвитку української мови і заявляє про (ніби-то) “утиски російської мови” в Україні”.

Лягушкін розповів, що відомий дослідженнями історії міського громадського транспорту Києва “історик” Стефан Машкевич 15 березня 2021 року в Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка захистив дисертацію “Київський міський транспорт (кінець XIX – початок XXI ст.): Історія становлення та функціонування”. Його науковим керівником був Борисенко Мирослав Володимирович, доктор історичних наук, професор.

30 липня цього року Стефан Машкевич на своїй сторінці у фейсбуці опублікував допис російською мовою, присвячений річниці сумнозвісного “Валуєвського циркуляру”.

“В сегодняшней Украине:

* образование на русском языке запрещено;

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

* печатать научные статьи на русском языке запрещено (на хорватском, латышском или финском — пожалуйста);

* проводить экскурсии для граждан Украины на русском языке запрещено;

* снимать фильмы на русском языке запрещено;

* играть спектакли на русском языке без перевода запрещено;

* издавать газету или журнал на русском языке без одновременного издания тиража на украинском запрещено (на ирландском, мальтийском или греческом — никаких проблем, издавайте на здоровье, перевод не нужен);

* издавать перевод какой бы то ни было книги на русский язык — еще не запрещено, но работаем над этим, скоро будет;

* наконец, кассиру в супермаркете, официанту в ресторане, слесарю в автосервисе общаться с клиентом по-русски запрещено, если только сам клиент об этом в явном виде не попросит.

Пётр Александрович Валуев на Тихвинском кладбище в Санкт-Петербурге нервно ворочается в гробу и дрожащим голосом вопрошает:

“А что, так можно было?”

С годовщиной!” — пише Машкевич.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...