facebook

Гумдопомога, початкова школа й уроки танців: волинянка в Італії опікується біженками з дітьми

Уродженка Любешева Жанна Ковальчук уже два десятки років проживає в Італії. Залишити дім, родину її спонукали інші причини – не війна. Проте вона завжди пам’ятатиме, як непросто бувало їй спочатку в чужім краю.

Тож, як тільки росія почала повномасштабне вторгнення в нашу країну, землячка розпочала всіляко допомагати українкам і українцям, пише газета «Нове життя».

Формування гумвантажів і «Жаннин прапор»

Пані Жанна проживає із родиною в місті Феррара. Перед тим була в Римі. А геть від самого початку – неподалік Сицилії в дуже маленькій провінції. За роки вивчила тамтешню мову, звичаї, культуру. Нині її молодшому синові п’ять рочків. Старшому – тридцять, він має власну сім’ю.

Біля українки – коханий чоловік, батьки. Тепер серце Жанни Ковальчук спокійне за рідних. Хоча не завжди так було. Чимало поневірянь випало на її долю. Проте, каже, те все – ніщо порівняно з болем, який бачить в очах діток-біженців.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Але принципом життя наша землячка давно обрала діяти, аби щось змінити на краще. І в часи повномасштабної війни росії з Україною цей девіз та наполегливість дають змогу знаходити таких же небайдужих волонтерів, які допомагають дітям із України згадати, що вони мають право на дитинство – радісне, цікаве, мирне.

Коли цієї весни їхнє місто наповнилося біженцями, життя Жанни докорінно змінилося. Адже своїм обов’язком обрала опіку над гнаними війною українськими хлопчиками та дівчатками, їхніми мамами й бабусями. У перші тижні березня разом із сім’єю допомагала формувати тисячі гуманітарних вантажів для українців. Брала участь у мітингах, акціях на підтримку України та засудження дій росії.

Відтоді в їхній місцевості навіть з’явився вислів «Жаннин прапор». Адже наша землячка власноруч пошила за ніч величезний синьо-жовтий стяг – розмірами 12 на 3 метри. Відтоді жоден патріотичний захід не відбувається без нього.

«Як вибухнула повномасштабна війна, місцеві жителі масово кинулися допомагати українцям. Тут є українська церква, і в ній збирали гуманітарку – ліки, одяг, продукти. У мене сльози щоразу виступали на очах, коли я бігла до храму допомагати готувати вантажі, а до нього тягнулися численними вервечками охочі допомогти. То італійці стояли з ящичками, пакунками в руках, аби передати їх в Україну. Вони проявили неймовірні людяність і підтримку! Тоннами відправляли допомогу. Мій дорослий син, який має вже власну дитину, щодня після роботи кидав усе і летів туди, щоб допомагати пакувати, вантажити, а це і вночі відбувалося», – зазначила пані Жанна.

А нещодавно італійський рок-гурт організував концерт на підтримку Збройних сил України. Вхід вартував 10 євро. Всі виручені кошти передали нашим воїнам через волонтерський центр у Любешеві.

Проблеми біженців стали її особистим клопотом

Телефон пані Жанни майже цілодобово не змовкає, адже переселенці знають: ця українка їх не підведе. Втішить словом, допоможе залагодити соціальні та інші важливі питання.

Коли масово почали прибувати біженки з дітьми, пані Жанна вирішила, що потрібно їх якось гуртувати. Приміщення напитала у соціальному центрі «Парк», де поряд справді є парк, дитячий ігровий майданчик. Через знайомих та інтернет оголосили час і місце зустрічі, як дістатися до центру. Когось особисто підвозила.

«Тоді 56 мам прибуло. У кожної – по дитині-дві. Аби хоч якесь уявлення мати, чим допомогти, провела своєрідне анкетування – записала імена, прізвища, вік дітей, звідки приїхали. І стала цікавитися, у чому мають потребу», – пригадує пані Жанна початок знайомства.

На той час діти шкільного віку дистанційно навчалися, крім малечі, яка мала би ходити в перший клас. І любешівка, порадившись із мамами, вирішила створити клас першачків. Серед переселенок виявилася досвідчена вчителька молодшої школи з Києва – Галина Світельська. Вона й запропонувала проводити заняття з дітлахами. То був четвер, а в понеділок малята пішли, як кажуть, перший раз у перший клас. Бо ідея реалізувалася!

«У п’ятницю я стала обдзвонювати різні інстанції, аби знайти приміщення для проведення уроків. У центрі викладання італійської мови біженцям мені обіцяли на ранок понеділка надати кабінет. Тож ми з Галиною Володимирівною склали список необхідних речей, і я все це купила. Соки, солодощі або піцу забезпечував дітям центр. Надалі тричі на тиждень відбувалися заняття аж до кінця навчального року», – розповідає Жанна.

Інше болюче питання, з яким до неї масово зверталися жінки, – перебування дітей у постійній напрузі. Досить різкого звуку – і в хлопчиків та дівчаток виникала істерика. Спілкуючись із ними, любешівка теж помічала це. Було, що запитала під час знайомства в одної дівчинки, звідки приїхала, і та розплакалася. Бо вона з мамою виїхала з Краматорська, старший брат, бабуся і дідусь – ні. А там же війна!

Одразу в кількох напрямках почала діяти Жанна Ковальчук, аби допомогти дітям. Оскільки її меншенький син Данилко ходить на танці, звернулася до його тренерів, і ті погодилися безплатно як волонтери раз на тиждень проводити заняття з дітьми-біженцями. Варто зазначити, що тренери – багаторазові чемпіони Італії зі спортивних, спортивно-бальних танців, тож їхні імена відомі на весь світ. І найприємніше, що серед них є українка – Світлана Костенко.

Крім того, щомісяця пані Жанна організовує свято дня народження.

«У липні домовилася з жінкою-магом, аби вона діткам показала щось незвичне, цікаве. На своїй чарівній бандурі зіграла наша Любочка-патріотка, яка навчає всіх охочих малят гри на цьому інструменті», – ділиться волонтерка.

І, звичайно, завжди звучать пісні українською, є танці. Бо і серед приїжджих виявилися юні чемпіони з цього виду мистецтва. До Міжнародного дня захисту дітей Жанна Ковальчук організувала чудовий концерт, який відбувся при повному аншлазі. Там виступала дитяча вокальна група української діаспори в Італії «Соняшник». Наша землячка має чудовий голос, тож і в її виконанні звучали улюблені «А ми тую червону калину підіймемо…» та інші відомі вже на весь світ рядки, що стали символами України.

Потім діяв дитячий літній табір. Хлопчики та дівчата ходили раз на тиждень у басейн, зоопарк. В інші дні з ними проводили цікаві заняття скаути та студенти, які вчили їх італійської мови.

Любешівка на курсах італійської є перекладачкою. Там частенько спостерігала, як дітки раптово починали пхинькати, демонструвати небажання будь-що робити, приказуючи: «Хочу додому, до тата…»

Аби допомогти знайти душевну рівновагу малим біженцям, вона напитала досвідчену психотерапевтку. Причому – серед переселенок. Пані Аня приїхала через війну до доньки, яка давно проживає в Італії, й погодилася професійно допомагати.

Та й не лише для діток є заняття. Для їхніх мам Жанна Ковальчук знайшла тренерку-волонтерку, яка раз на тиждень проводить їм заняття з фітнесу.

«Можливо, не всім одразу допоможу. Але обов’язково знайду тих, хто це зробить. Переконалася: є дуже багато хороших, чуйних людей, готових допомагати безплатно. Бо всі розуміють, що в Україні йде війна», – каже Жанна Ковальчук.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...