facebook

“У кого зменшиться пенсія?”: українців чекає зміна пенсійних правил, скільки і кому тепер платитимуть

Вже скоро в Україні буде змінено правила розрахунку розміру пенсій. Люди, які виходитимуть на пенсію, дозволять не враховувати розмір зарплати після 24 лютого.

Як інформує “Obozrevatel”, це випливає із законопроєкту №7453, який уже підписав президент.

Пенсії в Україні рахують за формулою: співвідношення власної зарплати до середньої помножити на стаж у роках, 1% та на середню зарплату в країні за три роки.

Таким чином, чим нижча власна зарплата, тим меншою буде пенсія.

Нові правила дають змогу розмір зарплати не враховувати при розрахунку пенсії, проте враховувати отриманий стаж.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Така норма вигідна далеко не всім. Наприклад, українці, які захищають країну у складі ЗСУ, у період воєнного стану отримують підвищені зарплати.

Тому їм облік доходу під час військового стану дозволить отримувати вищу пенсію у майбутньому.

Що відбувається із доходами Пенсійного фонду

За січень-липень 2022-го Пенсійний фонд отримав 216,4 млрд грн, а за аналогічний період минулого року лише 187,7 млрд грн.

Доходи зростають щомісяця.

Наприклад, лише у липні ПФУ отримав 33,2 млрд грн (а у липні 2021-го – 27,9 млрд грн). У той час як економіка України руйнується, падає ВВП, бюджет фінансується за рахунок міжнародних грантів та кредитів, фінансова ситуація у ПФУ значно покращилась.

Солідарна система показала свою стійкість. Така ситуація легко пояснюється, каже старший науковий співробітник Інституту демографії та соцдосліджень при НАН України Лідія Ткаченко.

Справа в тому, що близько 1 млн. українців стали військовослужбовцями, всі вони можуть претендувати на доплату до зарплати у розмірі 30 тис. грн. А ті, хто на передовій, – 100 тис. грн.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...