facebook

Народ України та Володимир Зеленський номіновані на премію Сахарова

Група Європейської народної партії (ЄНП) номінувала народ України та президента Володимира Зеленського на премію ім. Сахарова за свободу думки, повідомляє видання “Фокус”.

Група ЄНП у Європарламенті наголосила, що “українці щодня захищають європейські цінності на полі бою і гідні цієї нагороди”.

“У нас немає сумнівів, що мужній народ України на чолі з президентом Володимиром Зеленським гідний того, щоб цього року здобути Сахарівську премію за свободу думки”, – прокоментувала депутат Європарламенту Раса Юкнявічене.

Варто зазначити, що група ЄНП з початку повномасштабної війни підтримувала Україну та наполягала на вжитті конкретних заходів щодо країни-агресора. Члени партії одними з перших закликали запровадити ембарго на російську нафту, вугілля, ядерне паливо та газ, а також виключити російські банки із системи SWIFT, що пізніше було зроблено Євросоюзом.

Премія ім. Сахарова – головна нагорода Євросоюзу у галузі прав людини. Її традиційно присуджують за свободу думки. Премію заснували у 1988 році на честь радянського фізика та правозахисника Андрія Сахарова.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Ім’я лауреата премії оголошується у жовтні, а церемонія нагородження відбувається у грудні на пленарному засіданні парламенту у Страсбурзі. Премію вручає голова Європейського Парламенту. Її грошовий розмір складає 50 тисяч євро.

Минулого року лауреатом премії став російський опозиційний лідер Олексій Навальний, а у 2020 році – демократична опозиція Білорусі на чолі зі Світланою Тихановською.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...