facebook

Українці, готуйтеся: за газ будуть обраховувати по-новому

Природний газ будуть обраховувати та облікувати по-новому.

Ціну вирахують не за спалені куби, а за енергетичну кількість.

210

Споживачам природного газу варто готуватися до змін в обліку та обрахуванні цього продукту.

Уже в квітні в Україні можуть запровадити нову методику обрахунку природного газу.

Про це повідомив на брифінгу Голова правління ПАТ «Чернівцігаз» Віктор Горда, передає Корупція. Маркет

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Він зазначив, що обрахунок газу для споживачів за спаленими кубами не справедливий. Адже не всі споживачі отримують газ однакової енергетичної цінності.

Це підтвердила експертиза, яку провели минулого тижня на ГРП у Чернівцях та селі Черешенька на Вижниччині.

– Споживачі мають платити за енергетичні одиниці газу, а не за об’єм, який проходить через лічильник, – зауважив В. Горда. – Саме цей пункт записаний в третьому енергопакеті, який ми маємо виконувати і Україна взяла на себе ці зобов’язання.

Наразі НКРЕ звернула увагу на те, що газ на ГРП різний, адже це залежить від місця видобутку, джерела надходження та інших факторів.

– 21 січня НКРЕ ухвалила перші законодавчі акти, які рухають нас до правильного споживання і обрахунку природного газу, – зазначив В. Горда.

– Були прописані такі пункти: НКРЕ змушує «Укртрансгаз» оприлюднювати на сайті теплоту згорання природного газу. Всі споживачі зможуть спостерігати за якістю газу, за енергетичним наповненням продукту, який споживає.

Другий пункт: «Укртрансгаз» зобов’язаний подати інформацію про шляхи надходження газу з різних джерел. Третій: інформація буде оприлюднена на сайті газопостачальної компанії.

Наші споживачі побачать, яка теплота згорання газу, чи відрізняється вона від сусідського тощо. Всі дані будуть в рахунку, який вже скоро буде отримувати кожний наш абонент.

Наступний крок – це перехід на облік і обрахунок газу саме в енергетичних одиницях, а не в кубах. Тобто, споживачі платитимуть не за обсяги газу, а за результат, який буде спалювати.

Газопостачальні компанії будуть вираховувати вартість газу для конкретного абонемента. Тобто, ціну на газ або збільшуватимуть, або зменшать.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...