facebook

“Частина українців може отримувати польські пенсії”: експерти пояснили, що для цього потрібно зробити

Українці зі стажем роботи у Польщі зможуть претендувати на пенсію у цій країні. Для цього потрібно відповідати одній із вимог.

Як інформує “Obozrevatel”, існує три вікові групи пенсіонерів. Для кожної з них діє порядок нарахування пенсій.

До першої групи належать люди, що народилися до 1949 року. Якщо ви належите до цієї категорії, то можете претендувати на мінімальну пенсію у Польщі.

Жінкам потрібно мати 20 років стажу, а чоловікам – 25 років.

Наприклад, ви пропрацювали у Польщі лише рік чи два, а в Україні – 30-40 років. Цього буде достатньо, щоб стаж зарахувався і ви змогли претендувати на пенсію в Польщі.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

До другої групи входять люди, що народилися в період із 1949-го по 1969 рік.

Якщо ви належите до цієї категорії, то ваша пенсія залежатиме від того, скільки податків ви та ваш роботодавець відрахували до ZUS та Пенсійного фонду в Польщі.

Розмір пенсії може бути будь-який, навіть один злотий на місяць. Є випадки, коли люди отримують менше від одного злотого на місяць.

Все це залежить від суми сплачених податків та від того, як довго ви працювали в Польщі до досягнення пенсійного віку (60-65 років).

До третьої групи входять люди, що народилися після 1969 року. Ці люди перебувають приблизно в такій ситуації, як і люди з попередньої групи.

Їхня пенсія залежатиме від рівня податків, який вони заплатили, працюючи все своє життя.

Однак у третьої групи ситуація все ж таки краща, ніж у другої. У другій категорії роботодавець сплачував податки або до ZUS, або до Пенсійного Фонду, а в третій – в обидві організації.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...