facebook

Церковне свято 9 листопада – кому моляться віряни, прикмети дня

Православна Церква вшановує пам’ять преподобного Нестора Літописця. Що можна робити 9 листопада, а що суворо забороняється – читайте в матеріалі ТСН.ua.

Зміст
Православне свято 9 листопада – день пам’яті преподобного Нестора Літописця
З чим звертаються до преподобного Нестора Літописця
Молитва преподобному Нестору Літописцю
Церковний календар на 9 листопада: відео
Народні прикмети
Що не можна робити 9 листопада
Що можна робити вірянам
Православне свято 9 листопада – день пам’яті преподобного Нестора Літописця
9 листопада вшановують пам’ять преподобного Нестора Літописця. Що нам відомо про цей день?

Що відомо про Нестора Літописця
Саме він почав збирати перші відомості про києво-печерських ченців.

Нестор прийшов до печерного монастиря ще 17-річним юнаком, коли ігуменом був преподобний Феодосій Печерський. Про себе він писав, що є учнем та духовним чадом преподобного Феодосія. Згодом, після постригу, отримав сан диякона. Печерський патерик пише, що преподобний Нестор був талановитою, вченою особистістю, мудрим та смиренним ченцем. У всьому брав приклад з преподобного Феодосія, якого вважав прикладом святості життя. Також велику роль зіграв преподобний Нікон, який благословив Нестора на літописання.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Нестор Літописець: “Печерський Патерик”
Преподобний Нестор Літописець – автор двох книг: “Печерського Патерика” (його першої частини) та “Повісті временних літ”.

У “Печерському патерику” святий Нестор збирав свідоцтва ченців, щоб намалювати картину становлення православ’я на Русі. У першу чергу він зібрав відомості про життя Києво-Печерської обителі за часів ігумена Феодосія. Не дивно, що через 18 років після смерті преподобного Феодосія саме Нестор Літописець віднайшов його святі мощі.

Нестор Літописець: “Повість временних літ”
Після завершення циклу про літопис Лаври, він написав епохальну книгу – “Повість временних літ” (“Повість минулих літ”). Ця книга – фундамент усіх наступних літописів Київської Русі, яку вивчає кожен школяр.

На відміну від багатьох інших літописів, “Повість временних літ” – не збірка сухих фактів минулого. Святий Нестор описував події через світогляд православної віри. У Патерику згадується, що преподобний Нестор написав “Повість временних літ” за допомогою Духа Святого. Саме тому вона має не тільки історичну, але й величезну духовну цінність.

З чим звертаються до преподобного Нестора Літописця
Преподобний Нестор похований у Ближніх печерах Києво-Печерської лаври. Біля його мощей постійно горить лампадка та стоять квіти – це подяка вірян за молитовну допомогу. Святий Нестор молитовно допомагає усім, хто навчається або присвятив життя науці і дослідженням.

Молитва святому Нестору Літописцю збережена біля раки з його мощами.

Молитва преподобному Нестору Літописцю
Обранців Божих співжителю, іноче чесний і літописцю преславний, отче преподобний Несторе, прийми принесені з любов’ю смиренні похвали наші. Ти ж бо, маючи велику сміливість на небесах, молися тепло за країну нашу і людей її, щоб визволитися нам від усякого зла, щоб взивали до тебе: Радуйся, Несторе, землі Руської перший літописцю.

Як сущий Богоносного Феодосія ученик і істинний житія його наслідувач, першим самовидцем чесних його мощей бути сподобивсяєси, їх же з іншими святоліпно переніс, успадкувавши з ними Царство Небесне, молися, щоб його і ми, що шануємо тебе, отримали.

Церковний календар на 9 листопада: відео

Народні прикмети
9 листопада випав сніг – зима буде сніжною і холодною.
Каркають ворони до негоди.
Пішов дощ – погода буде гарною.
Що не можна робити 9 листопада
Не ображайтеся, не конфліктуйте і не пліткуйте – можна розгнівати святого Нестора.
Не варто реагувати на уїдливі коментарі оточуючих.
Що можна робити вірянам
Сьогодні давали обіцянки, які не можна було порушувати протягом цілого року. А молоді дівчата йшли до церкви і ставили свічку перед образом Божої Матері, щоб та захистила їх від бід.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...