facebook

“Мамо, ми тут всі загинемо?”: 9-річний хлопчик із Сум пережив жахи війни завдяки написаній власній книжці

Улюблена іграшка Кабанчик і стала головним героєм його оповідань.

Коли довкола лунали вибухи, він запитував у мами: “Ми всі помремо?”, а вона впевнено відповідала: “Ні, бо твоя книга має побачити світ”. Це історія 9-річного хлопчика із Сум, який пише казки і дуже хотів видати книгу, щоб подарувати її тяжкохворим діткам, аби підтримати їх, йдеться в ТСН.

9-річний Ілля надиктовує мамі тексти своєї майбутньої книги – це буде продовження “Великої лісової пригоди”, друк якої був під великою загрозою. Якби не зусилля батьків – книга маленького казкаря так і залишилася б на чернетках. “Було дуже-дуже страшно, були дуже гучні постріли, і я в руках тримав Кабанчика і плакав”, – пригадує хлопчик.

Улюблена іграшка Кабанчик і стала головним героєм його оповідань. “Про те, що може робити сила дружби. Я його в казці Зем назвав. Головний герой”, – ділиться Ілля.

Писати оповідання Ілля почав у 8 років. Тоді цікавився мікробами та грибами й батьки купили йому на день народження мікроскоп. Мікроби стали і першою пробою пера. Усе, чим захоплювався Ілля, він переносив на сторінки своїх оповідань. Перед війною почав писати про лісових звірят. “Шукали вони всі разом Лосяша Лосяшковича, але перешкодою для них була небезпечна Акула, страшний Гепард, брехливий Равлер і Злий Фермер”, – розповідає дитина.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Саме в той час, пригадує Ілля, у школі оголосили конкурс казок. Він загорівся ідеєю, бо ж кращі твори школярів мали передати до дитячої лікарні. “Діткам, які важко хворіли, щоб їм якось допомогти. Я дуже хотів їм допомогти, вирішили її віддати. Надрукували книжечку, поклали її до портфеля, а наступного дня почалася війна”, – розповідають у сім’ї Іллі.

Так його книга, певно, і лежала б, якби не один драматичний момент, каже мама. “Він сидів і тремтів. Я розуміла, що це не холод, зовсім інші емоції. Він на мене глянув і сказав: «Мамо, ми тут всі загинемо?», “Ні, сина, ми будем жити всі, тому що твоя книга має побачити світ, твоя казка, в якій добро перемагає зло”, – розповідає мама.

Відтоді Ілля з батьками робили все, щоб ця мрія та обіцянка здійснилися. Днями це відбулося. Справжні книжки з яскравими обкладинками з’явилися з видавництва. «Велика лісова пригода» авторства 9-річного Іллі Отрошенка таки побачила світ. “Тут у нас 50 примірників, які Іллюша віддає діткам для підняття настрою, для того, щоб вони вірили в диво, в казку”, – каже мама казкаря.

“Для нас вихід цієї книги – це символ, знак того що все буде добре, будь-які цілі, які ми собі ставимо, бажання обов’язково мають здійснитися”, – додають рідні.

Разом із батьками Ілля відправляє книги поштою до Києва, де вже за здійснення мрії хлопчика береться ТСН. У лікарні Охматдит під час святкового концерту ведуча Соломія Вітвіцька передає книги і побажання від Іллі маленьким пацієнтам. “Дуже бажаю, щоб ви скоріше одужали і якомога частіше посміхалися. Адже ми – Україна і ми – сила”, – каже ведуча.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...