facebook

Одяг усіх українців матиме певну деталь, за якою їх відрізнятимуть

В Україні готують закон, яким зобов’яжуть усіх громадян носити на одязі певну деталь. І це – не елемент національного орнаменту, хоча це перше, що спадає на думку. Зовсім ні: усіх українців хочуть зобов’язати носити на одязі світловідбивні елементи у темну пору доби.

Відповідний законопроект №8155 вже зареєстрований у Верховній Раді і незабаром надійде на перше читання, інформує sud.ua.

Одяг, який не містить на собі ніяких світлобвідбиних елементів, уже вкоротив життя не одному пішоходу та велосипедисту. На жаль, у багатьох випадках людський силует у темному вбранні зливається із сутінками, і водії надто пізно помічають людину на узбіччі, або пішохода, що перетинає вулицю. Особливо, якщо він це робить у невстановленому місці або десь на заміській трасі.

Отже, одяг зі світловідбивними елементами міг би врятувати не одне життя. Уряд вже зробив крок до того, щоби зобов’язати усіх громадян носити такі елементи на одязі у темну пору доби. Але відповідна урядова постанова, яка була прийнята ще в жовтні 2022 року, не може змусити людей це робити. Адже будь-яка постанова не має сили закону і не може йти врозріз із Конституцією та іншим законами України.

“Однак, жодним чинним законом України не передбачено обов’язку пішоходів у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості рухатися проїзною частиною чи узбіччям, використовуючи світлоповертальні елементи (стрічку, наклейку, жилет тощо) або бути в одязі, який має світлоповертальні елементи”, – зазначають у пояснювальній записці до запропонованого законопроекту №8155.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Таким чином, перші ніж добиватись виконання урядової постанови, треба ухвалити відповідний закон, який би зобов’язав усіх громадян у темну пору доби носити одяг із флікерами (світловідбивними елементами).

Це може бути стрічка або наклейка, виготовлені зі спеціальної тканини, що відбиває світло, або навіть цілий жилет, що містить на собі такі елементи. Причому вони мають бути з двох сторін тулуба, аби їх могли бачити і зустрічні машини і ті, що рухаються позаду пішохода або велосипедиста.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...