facebook

Форум у Давосі наблизить перемогу: на бік України стали і ті, хто раніше пропонував поступитися територіями Москві

Тут зібралися понад дві з половиною тисячі світових лідерів, політиків і бізнесменів і другий рік поспіль – без росіян.

На Всесвітньому економічному форумі в Давосі обговорюють військову та економічну допомогу Україні, нашу повоєнну відбудову і притягнення Росії до відповідальності, а також – майбутнє членство України в НАТО, за яке разом із нами готові боротися і найближчі союзники: Польща та держави Балтії, йдеться в ТСН.

Українські діти, чиє життя в постійній небезпеці – віртуальні гості Всесвітнього економічного форуму. Вперше від початку пандемії він відбувається у звичний зимовий час і другий рік поспіль Україна – голова тема Давосу. “Яким буде життя у світі, якщо дозволено бити з танків по атомним станціям? Як світ хоче досягти кліматичної нейтральності, якщо поки не зупинив спалення цілих міст в Україні”, – запитую під час свого виступу перша леді України Олена Зеленська.

В Росії немає табу – доносять українські учасники форуму, варварський удар по багатоповерхівці в Дніпрі – цьому останній наочний приклад. Один з найвідданіших лобістів інтересів україни міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс переконаний: Україна переможе, а для цього Захід надсилатиме чимдалі потужнішу зброю. Його засмучує лише ціна. “Ми могли б це зробити просто зараз, але, на жаль, будемо чекати, доки Росія перетне інші уявні червоні лінії, бо це – Modus operandi, який обрали собі наші партнери. Я завжди кажу, що зброю треба надсилати зараз, бо, на жаль, єдине, що переконує союзників її надсилати – це нові смерті цивільного населення”, – каже він.

Фінляндія – до останнього нейтральна країна, яку саме широкомасштабна агресія Росії змусила стрімко взяти курс на приєднання до НАТО – сподівається, що найближчим часом Німеччина проголосить принципове рішення і до України поїдуть перші “Леопарди”. “Ми сподіваємося, що це рішення буде ухвалене, Фінляндія однозначно готова взяти участь у цих поставках”, – каже очільки МЗС країни Пекка Хаавісто.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Як змінюється погляд світу свідчить приклад провідного американського інтелектуала, лауреата нобелівської премії Генрі Кісінджера. Торік у травні на цьому ж самому форумі він закликав Київ поступитися територіями на користь Москви. А Захід – натиснути на Україну, аби прискорити мирну угоду. Це викликало неабияке обурення і в Україні і за кордоном. Тепер колишній держсекретар Сполучених Штатів уже за вступ України до НАТО. “Я був проти членства України в НАТО, бо я боявся, що воно розпочне саме той процес, який ми зараз бачимо. Але зараз ідея нейтральної України більше не має жодного сенсу. І в кінці процесу, який я описав, він повинен бути гарантований НАТО в будь-яких формах, які може розвинути НАТО, але я вважаю, що членство України в НАТО було б його закономірним результатом”, – каже він.

Росія чимдалі частіше замислюється, як вийти з війни, зберігши обличчя – каже на полях Давосу польський президент Анджей Дуда. Вислів про “збережене обличчя” досі любить низка західних політиків, зокрема президент Франції Макрон. Дуда наполягає: це неприпустимо. “Росії не можна дозволяти зберігати обличчя. Вона не може вийти з цієї війни з відчуттям, наче досягла якогось успіху. Росія має програти цю війну, ми не припиняємо наполягати тут на цьому. Вони не можуть виграти цю війну, бо інакше вони негайно почнуть наступну”, – переконаний Дуда.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що санкції Євросоюзу занурять економіку РФ у рецесію на десятиліття, а Україну Європа підтримуватиме стільки, скільки буде потрібно. Останній 3-мільярдний транш в рамках пакети допомоги на 23тій рік – зміцнить фінансову стабільність України, дозволить виплачувати зарплати і пенсії.

Водночас представники “Нафтогазу” домовився в Давосі про резервування та фінансування додаткових обсягів газу, необхідних Україні аби пережити цю зиму. Однак без нових систем ППО це не допоможе, заявив мер Києва Кличко: через нові російські удари крах енергосистеми в Україні може статися щосекунди. “Ми лобіюємо посилення тиску на державу терориста. Я впевнений, що за підсумками цього тижня в світі стане більше активних і впливових прибічників створення трибуналу щодо російської агресії і спецмеханізмів компенсації збитків від війни за рахунок конфіскованих російських активів”, – заявляє він.

Числені відвідувачі українського будинку в Давосі посвідчуються в нагальній необхідності покарання для країни-окупантки. “Фокус тут не лише на зборі коштів, але і на підкресленні військових злочинів, які чинить Росія проти українського народу. На Міжнародному економічному форумі украй важливо привертати увагу до того, що це впливає на кожного на цій планеті, і ми мусимо тримати на цьому увагу аж допоки Україна не переможе”, – зазаяви амбасадор UNITED24, астронавт Скотт Келлі.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...