facebook

Поліція відкрила провадження щодо організаторів вечірок, де кривдили та знімали на відео дівчат

Оновлення: У Нацполіції Суспільному повідомили, що двом особам вручено підозру. Ще 6 особам вручили повістки військкомат.

Поліцейські 1 лютого розпочали кримінальне провадження після того, як в інтернеті оприлюднили фото і відео “п’яних” вечірок. На них молоді люди вживають алкоголь, кривдять та принижують дівчат. 1 лютого до помешкання хлопців у Києві прийшли із обшуками.

Як повідомили на Facebook-сторінці Нацполіції області, поліцейські вже з’ясували особи підозрюваних і місця їхнього перебування.

Оперативники карного розшуку та міграційної поліції разом зі слідчими провели обшуки за адресами проживання та в орендованих квартирах у Києві та ще одному регіоні.

За словами громадської діячки та режисерки Ярослави Кравченко, хлопці — з Івано-Франківська.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

31 січня 2023 року вона на своїй Facebook-сторінці розмістила допис про “малолітніх пацанів із Франківська, які переїхали в Київ і почали влаштовувати вечірки. На них запрошували дівчат, яких “накачували” алкоголем та, судячи з їхніх сторіс, “Ксанаксом”. Відео організатори вечірок публікували в закритих Telegram-каналах та в Instagram.

Згодом Ярослава Кравченко написала, що закрила пост.

Заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко зазначила 31 січня, що Нацполіція оперативно взяла інцидент в роботу.

Адвокатка та правозахисниця “ЮрФем” Оксана Копійчук у коментарі виданню ZMINA зазначила, що на відео, які ширяться мережею, хлопці, користуючись алкогольним або наркотичним сп’янінням дівчат, вчиняють сексуальне насильство, що є злочином проти статевої свободи та недоторканості особи.

“Проте тут варто розуміти, що кримінальне провадження за статтями Кримінального кодексу України 152 (зґвалтування), 153 (сексуальне насильство), та 154 (примушування до вступу в статевий зв’язок), це кримінальні провадження у формі приватного обвинувачення. Тобто в цьому випадку обов’язково спочатку має бути заява потерпілої про злочин”, – зазначила експертка.

Беручи до уваги створення відео, їх розповсюдження мережею, та зміст даних відео, Копійчук вважає, що дані дії можуть кваліфікуватися за статтею 301 і, статтею 301-2 і і за статтею 307 і ККУ, що не є провадженням у формі приватного обвинувачення. Відтак, розслідування щодо таких дій може бути розпочате за відсутності заяви потерпілої.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...