Categories: Освіта

Шкарлет зганьбився заявою про історію України

На думку очільника МОН, історію України треба вивчати не під примусом, а її мають навчати батьки змалечку своїх дітей.
Під час візиту в Чернівці міністр освіти і науки Сергій Шкарлет заявив, що українська мова та математика найкраще визначають потенційну успішність абітурієнта під час вступу до вишу, і висловив думку, що історію України має знати кожен українець.

Зокрема, профільний міністр освіти вдався до маніпуляції, згадавши про опозиційні фракції, повідомляє vseosvita.ua.

Історія України — обов’язковий компонент для кожного українця. Депутати окремих опозиційних фракцій використовують деякі речі та деякі контекстні питання з історії України в якихось своїх політичних амбіціях. Але вивчати історію під примусом вважаю неприпустимим. Вивчення історії України має починатися з родини. Де батьки свідомо маленького українця або україночку мають навчати історії. Відтоді будуть патріоти, відтоді будуть українці. А якщо це тільки під іспит — можна зазубрити, а через два тижні все позабувати. Кожен українець має знати історію України, незалежно від того, чи складати йому НМТ, ЗНО і все інше, — сказав Шкарлет.

Окрім того, міністр додав, що тест із історії України є одним із наборів до вступу, зазначивши, що «вагові коефіцієнти саме на гуманітарні спеціальності для історії України в тому наборі, де є історія України, будуть більшими, ніж для всіх інших».

На зауваження журналістки, що за таким принципом тоді можна не складати як обов’язкові іспити з української мови та математики, міністр сказав наступне:

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Не можна так сказати про українську мову та математику, оскільки на сьогодні найбільша прогностична валідність вивчення української мови та математики закріплена законом і вивчається повністю весь цикл у школі. Коли історія України буде вставлена в ДПА, то зовсім буде інша картина і ситуація, — прокоментував Шкарлет.

Міністр висловив думку, що у нас вільна країна, і кожен, хто хоче, може обрати для вступу іспит із історії України.

У вас є діти, які будуть вступати? Хай оберуть історію. У нас вільна країна. Тоді вам не шкода дітей, які будуть вступати на медичні спеціальності та готували хімію та біологію? Чи десь є діти кращі, десь є діти гірші? Тому й треба дати вибір дитині, батькам свідомо відповідно до того напряму, куди він хоче вступати, вибрати свою спеціалізацію. Для чого ми тоді будуємо стандарт старшої профільної школи? Ми в Євросоюз ідемо чи куди? Ми будуємо стандарт старшої профільної школи, де дитина чітко має профілізуватися залежно від того, технічний у неї склад розуму чи гуманітарний, хоче вона бути медиком чи нанотехнології якісь розробляти… Це різні варіанти, різні освітні моделі. Якщо ми йдемо до європейської, то й треба давати нашій дитині європейський вибір до того, до чого в неї є схильності, як вона має навчатися, — сказав міністр освіти і науки.

Як відомо, цьогоріч у НМТ обов’язковими будуть лише два предмети — українська мова та математика. Історії України, яка торік була третім обов’язковим предметом, немає у списку. Тепер її можна складати за бажанням, що спровокувало численні дискусії у суспільстві. Зокрема, більшість українців переконані, що обов’язковими під час НМТ мають бути українська мова та історія України, адже саме ці предмети формують у дітей національну свідомість.

Нагадаємо, Міністерство освіти і науки шукає фінансування для проведення вимірювання «освітніх розривів» у школах. Проте освітяни знають про прогалини кожного свого учня й без проведення масштабного дослідження, зауваживши, що доцільніше не шукати прогалини, а дуже серйозно думати над змістом освіти та методиками навчання.

Христина

Recent Posts

Страшна трагедія шокувала усю країну: чоловік вистрелив у дитину та жінку, а після скоїв самогубство

На Житомирщині чоовік застрелив 7-річну дитину, дружину та себе у будинку на Житомирщині. Про це…

10 години ago

Українцям безкоштовно вставлятимуть зуби: на яких умовах

Подробиці Українці зможуть безкоштовно зробити протезування зубів Міністерстві охорони здоров'я спільно з Національною службою здоров'я…

10 години ago

Виплату пенсій зупинено: у ПФУ попередили – потім дадуть за всі місяці, але з умовою

Подробиці Українські пенсіонери із числа ВПО, які не пройшли ідентифікацію, отримають свої кошти, як тільки…

13 години ago

В Україні до єдиного реєстру військовозобов’язаних вноситимуть дані не лише чоловіків, а й жінок – адвокат

До Єдиного реєстру військовозобов'язаних вноситимуть дані не лише чоловіків, а й жінок від 17 до…

13 години ago

Обдеруть до нитки пів країни: нардепи погодили покарання та штрафи за порушення закону про мобілізацію

Правоохоронний комітет Верховної Ради розглянув пропозиції щодо внесення поправок до законопроекту, спрямованого на посилення покарань…

16 години ago

Альтернатива ТЦК та мобілізації: до Ради внесли новий законопроект

В Україні можуть узаконити приватні оборонні компанії Народні депутати України мають намір зробити легальними приватні…

18 години ago