facebook

“Ціну на газ для українців буде невдовзі знижено”: названо терміни

Тарифи на газ у березні залишились незмінними для українців. Проте вже зараз громадян попереджають, що найближчими місяцями світові ціни на газ будуть падати, щопозначиться і на нас.

Як інформує “biz.today.ua”, директор ПАТ “Укрнафта” Сергій Корецький в ефірі національного телемарафону заявив, що загалом Європа забезпечила себе альтернативним постачанням газу, через що спостерігається падіння світових цін на газ та всієї логістики, а також інфраструктурних витрат. Зокрема, суттєво впала вартість перевезення на фрахт природного газу.

“Відповідно загалом відмінностей щодо країн не спостерігається – ціна на газ падає, падає і в Україні. Очікування на найближчий період часу – весна-літо – триватиме падіння ціни на газ”, – прогнозує Корецький.

До кінця опалювального сезону ситуація точно не зміниться і постачальники залишать річні тарифи на попередньому рівні. Як відомо, в Україні діє мораторій на підвищення деяких комунальних тарифів протягом воєнного стану та ще півроку після нього. Однак вартість газу не підпадає під дію мораторію, і все більше представників влади з кожним місяцем говорять про те, що вартість газу для населення підвищуватиметься, оскільки зараз вона набагато нижча за ринкову ціну.

Падіння цін на газ у Європі вже розпочалося. На голландській газовій біржі TTF падіння ціна за мегават-годину на початку березня впала нижче 45 євро і наближається до 43 євро. Естонська компанія Eesti Gaas з 1 квітня знизить ціну на газ для побутових споживачів із нинішніх 0,84 євро до 0,74 євро за кубометр. Настання весни та потепління безумовно впливає на зниження споживання газу для опалення та зниження попиту.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У США ж відзначається зростання попиту та цін на газ через стрибок експорту ЗПГ. Вартість природного газу в Азії на базисі JKM знизилася до 14,585 дол./mmbtu, або до 522 дол. за 1000 кубометрів. Китайська провінція Юньнань переживає затяжну посуху, яка може посилити нестачу гідроенергії та збільшити попит на альтернативні види палива, такі як вугілля, нафта та ЗПГ у прибережних провінцій.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...