facebook

Як розлучитися під час війни і чи треба для цього військовий квиток? Відповідає Мін’юст

Одруження в умовах воєнного стану є дещо простішим, ніж у мирний час. Так само розірвання шлюбу має певні особливості під час війни.

У Міністерстві юстиції пояснили, як розлучитися в умовах воєнного часу і чи потрібно для цього мати військовий квиток.

В Україні подружжя, яке не має дітей, має право подати заяву про розірвання шлюбу до органу державної реєстрації актів цивільного стану (стаття 106 Сімейного Кодексу України).

Якщо один із подружжя з поважної причини не може особисто подати заяву про розірвання шлюбу до органу ДРАЦС, таку заяву від його імені може подати другий партнер.

При цьому документ має бути нотаріально засвідчений або прирівняний до нотаріально засвідченого.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Орган державної реєстрації актів цивільного стану складає актовий запис про розірвання шлюбу після спливу 1 місяця від дня подання заяви, якщо вона не була відкликана.

Шлюб розривається незалежно від наявності між подружжям майнового спору.

Позов до суду про розірвання шлюбу може пред’явити хтось один із подружжя (стаття 110 Кодексу).

Відповідно до частини третьої статті 115 Кодексу, розірвання шлюбу, здійснене органами ДРАЦС, засвідчується свідоцтвом про розірвання шлюбу, зразок якого затверджує Кабмін.

Документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу судом, є рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили (частина третя статті 115 Кодексу).

Державна реєстрація розірвання шлюбу проводиться будь-яким органом ДРАЦС за зверненням заявника (пункт 14 глави 1 розділу ІІ Правил у разі введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях відповідно до Закону України “Про правовий режим воєнного стану”).

Важливо: заяви про державну реєстрацію та розірвання шлюбу, форми яких затверджені додатками 6, 9, 11, 12 до Правил, містить обов’язкову для заповнення графу “Відношення до військової служби”.

Там потрібно зазначити такі дані про людину:

де перебуває на обліку;
назва міста, номер поштової скриньки військової частини, де служить;
військове звання (категорія) (стосовно призовників зазначається “призовник”);
серія та номер військового квитка (тимчасового посвідчення) або посвідчення про приписку.

Таку інформацію зобов’язує вносити частина 4 статті 38 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” та пункт 57 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затверджений постановою Кабміну від 30.12.2022 №1487.

Вони визначають, що органи ДРАЦС зобов’язані в 7-денний строк надати інформацію про розлучення відповідним ТЦКСП (військкомату), Центральному управлінню або регіональним органам Служби безпеки України, відповідному підрозділу Служби зовнішньої розвідки України.

Відомості про шлюб або розлучення нерозривно пов’язані з призовником, військовозобов’язаним, резервістом, його батьками та членами сім’ї (дружиною (чоловіком), дітьми) – їх потрібно обов’язково вносити до Реєстру.

Нагадаємо, раніше Міністерство юстиції пояснило, як змінити прізвище після одруження і які документи потрібно оновити, а Мінсоцполітики – як отримати грошову допомогу на дитину у 2023 році.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...