facebook

На людство чекає рекордна спека: в ООН попередили про загрозливе явище

Існує дуже висока ймовірність проявів цього року кліматичного явища, відомого як Ель-Ніньйо.

У середу, 3 травня, Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) заявила, що метеорологічне явище Ель-Ніньйо спричинить підвищення температур на планеті до нових теплових рекордів.

Про це повідомляє The Guardian.

“Це змінить погодні та кліматичні моделі в усьому світі”, — сказав журналістам у Женеві Вілфран Муфума Окіа, голова регіонального відділу прогнозування клімату ВМО.

Ель-Ніньйо є природним кліматичним явищем, яке зазвичай пов’язане зі збільшенням спеки в усьому світі, а також посухою в деяких частинах світу та сильними дощами в інших місцях, востаннє його фіксували 2018-2019 року.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

2020 року світ постраждав від надзвичайно тривалої Ла-Нінья – протилежності Ель-Ніньйо, яка супроводжується похолоданням і яка закінчилася на початку цього року, поступившись місцем нинішнім нейтральним умовам.

ООН заявила, що останні вісім років були найтеплішими за всю історію, незважаючи на те, що ефект охолодження Ла-Ніньї тривав майже половину цього періоду. Без цього погодного явища ситуація з потеплінням могла б бути ще гіршою.

Ла-Нінья “діяла як тимчасове гальмо для підвищення глобальної температури”, — сказав у заяві голова ВМО Петтері Таалас. Тепер, за його словами, “світ повинен підготуватися до розвитку Ель-Ніньйо”.

За його словами, очікуване потепління клімату, “найімовірніше, призведе до нового сплеску глобального нагрівання та збільшить шанси побити температурні рекорди”.

На цьому етапі нема жодних ознак сили чи тривалості наближення Ель-Ніньйо. Останній його прояв вважався дуже слабким, але попередній, між 2014 і 2016 роками, став одним із найсильніших за всю історію, що мало жахливі наслідки.

У ВМО зазначили, що 2016 рік був “найтеплішим роком за всю історію спостережень через подвійний удар дуже потужної події Ель-Ніньйо та спричиненого людиною потепління через парникові гази”.

Оскільки вплив Ель-Ніньйо на глобальну температуру зазвичай проявляється через рік після його появи, вплив, ймовірно, буде найбільш очевидним 2024 року, йдеться в повідомленні.

“Ми очікуємо, що в найближчі два роки буде серйозне підвищення глобальних температур”, — сказав Окіа.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...