facebook

Зґвалтування і кривава різанина: злочини “вагнерівців”, які приголомшили весь світ — розслідування CBS

Російську ПВК “Вагнер” звинувачують у використанні зґвалтувань і масових вбивств для контролю над африканським золотодобувним містом.


Буча, Україна, квітень 2022 року
Контроль “вагнерівців” над Центральноафриканською Республікою
Різанина в Бамбарі
Зруйновані сім’ї
Задовго до того, як ПВК “Вагнер” стала загальновідомою в Україні, найманці діяли в деяких частинах Африки, і їх звинувачують у скоєнні подібних звірств, у які складно повірити, там.

Пропонуємо вам адаптацію розслідування CBS News, у якому розкриті деталі приголомшливих злочинів російських найманців.

Російська ПВК “Вагнер” знову оголосила про контроль над українським містом Бахмут — заява, яку заперечує Київ і стверджує, що його сили все ще воюють на південний захід від промислового міста та просуваються навколо його флангів. Через густий туман важко визначити, чи справді завершилася одна з найтриваліших і найкривавіших битв російсько-української війни.

Ватажок “вагнерівців” Євген Пригожин, давній соратник президента Росії Володимира Путіна, заявив, що його війська взяли перерву на кілька днів, оскільки їхня місія в Бахмуті завершена, і він передає контроль над містом регулярним російським військам.

Найманці залишають за собою кривавий слід. Разом з російськими військовими їх звинувачують у тисячах військових злочинів з моменту початку повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Але задовго до того, як ПВК “Вагнер” стала загальновідомою в Україні, найманці діяли в деяких частинах Африки, і їх звинувачують у скоєнні подібних звірств там.

Примітка редактора: Цей матеріал містить деталі сексуального насильства та інших злочинів, які можуть засмучувати вразливих людей.

Буча, Україна, квітень 2022 року

Найманці залишають за собою кривавий слід. Разом з російськими військовими їх звинувачують у тисячах військових злочинів з моменту початку повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Але задовго до того, як ПВК “Вагнер” стала загальновідомою в Україні, найманці діяли в деяких частинах Африки, і їх звинувачують у скоєнні подібних звірств там.

Примітка редактора: Цей матеріал містить деталі сексуального насильства та інших злочинів, які можуть засмучувати вразливих людей.

Буча, Україна, квітень 2022 року

У перші місяці російсько-української війни, коли ворожі війська були змушені поспішно відступити з передмість навколо столиці Києва, було виявлено місця вбивств у Бучі.

Майже на кожному розі CBS News знаходили докази жахів, які відбувалися. Камери зафіксували тіла мирних жителів із зв’язаними руками, розкидані колись мирними сільськими дорогами. Мешканці розповідали жахливі історії про тортури, зґвалтування та страти без розгляду.

Українські та міжнародні слідчі швидко увірвалися в Бучу, щоб задокументувати докази потенційних військових злочинів, скоєних російськими військами, включно з найманцями з відомої жорстокої групи “Вагнер”.

Контроль “вагнерівців” над Центральноафриканською Республікою

Буквально за рік до цього сталася ще одна різанина, але ця була за тисячі кілометрів від України в місті Бамбарі в Центральноафриканській Республіці. Проте не було шокуючих зображень і глобальної уваги, оскільки ЗМІ не вітаються в ЦАР.

Жоден міжнародний прокурор не прибув, щоб задокументувати масове вбивство мирних жителів, і ніхто не виступив із заявою про причетність “вагнерівців”.

Фостен-Аршанж Туадера є президентом ЦАР з 2016 року. Його захищають бойовики “Вагнера”, а в обмін на це російська компанія отримує контракти на видобуток золота в країні.

Історія, яку розповідає угруповання, полягає в тому, що найманці навчають солдатів ЦАР і допомагають їм розгромити групи повстанців, які хочуть скинути президента. Реальність така, що група “Вагнер” настільки повністю захопила країну, що може діяти безкарно, і її звинувачують у застосуванні жахливого насильства, щоб забезпечити відсутність конкуренції за потік доходу з боку місцевих торговців золотом.

ЦАР — країна, настільки охоплена страхом, що коли була створена спеціальна урядова комісія з розслідування ймовірних порушень прав людини, не було повідомлено про жодну жорстокість.

Але за страхом і залякуванням ховається правда.

Різанина в Бамбарі

CBS News зібрали розповідь про різанину в золотодобувному місті Бамбарі в лютому 2021 року від очевидців, чиї імена були змінені, щоб захистити їхню особу. Однією з них є Мадіна, яка втекла з дому в ЦАР до сусіднього Камеруну після того, як російські найманці напали на Бамбарі та захопили контроль над бізнесом її сім’ї з торгівлі золотом.

Бамбарі оточений золотими копальнями, які роками підтримували місцеву громаду. Раніше Мадіна жила у великому комплексі будинків, але тепер вона обмежена крихітною глинобитною хатиною в містечку Гаруа-Булаї, на іншому боці кордону з Камеруном, де є місце лише для одного ліжка.

Сидячи на ньому, вона розповіла CBS News, що було близько обіду 15 лютого 2021 року, коли “білі росіяни прийшли і знищили Бамбарі”.

Вони просто почали стріляти скрізь, без причини, ні з ким не спілкуючись і не ставлячи жодних запитань, — розповіла вона. Мадіна сказала, що була настільки налякана, що три дні ховалася під ліжком, не ївши і не пивши.

“В нас стріляли з землі, а літаки стріляли з неба», — сказала вона. “Стільки людей загинуло, важко було порахувати”.

Бамбарі — переважно мусульманська громада з дуже специфічними ритуалами поховання померлих. Робота Мадіни після вбивств полягала в тому, щоб мити тіла застрелених жінок.

Того дня там був і її син Усман. За його словами, кровопролиття почалося незадовго до полуденної молитви.

“Сказати “вбивство” — це нічого не сказати. Це була бійня. Як Армагеддон”, — сказав він. “Вони говорили російською. Навіть чеченською. Деякі були в масках і з довгими бородами”.

Влада ЦАР стверджує, що в той час проводилася операція з викорінення повстанців, але деякі з убитих були знайдені в місцевій мечеті Аль-Таква, а на фотографіях, зроблених після різанини, видно, що її стіни поцятковані від пострілів.

Ці зображення були включені до звіту Організації Об’єднаних Націй, складеного групою експертів по Центральноафриканській Республіці, в якому було встановлено, що урядові війська ЦАР і російські війська 15 лютого 2021 року розстріляли мирних жителів у мечеті Бамбарі, “незважаючи на відому присутність цивільних осіб і без поваги до релігійного характеру будівлі”.

“За словами очевидців, з якими зустрілася група, не було зроблено жодних зусиль, щоб відрізнити цивільних осіб від бойовиків”, — йдеться в звіті ООН. Також зазначено, що як внутрішні війська, так і “російські інструктори увійшли в будівлю і продовжили стріляти всередині мечеті, як підтверджують фотографічні докази.

Згідно з місцевими джерелами, внаслідок бойових дій було 17 жертв, у тому числі принаймна одна жінка, поранена випадковою кулею. Хоча деякі з жертв справді були бійцями UPC [повстанців], Комісія також змогла підтвердити, що принаймні шестеро загиблих були цивільними особами”.

Розслідування CBS News виявило, що мирні жителі того дня були вбиті не лише в мечеті Бамбарі. Свідки кажуть, що людей без розбору розстрілювали по всьому місту.

Зруйновані сім’ї
Багато тіл були доставлені до місцевої аптеки, яка була перетворена на імпровізовану клініку. Закладом керував місцевий житель, відомий як Мубарак. Він ретельно порахував тіла та записав імена понад 100 людей, убитих того дня, більшість із яких були цивільними.

Невдовзі після цього Мубарака було викрадено. Він просто зник разом зі своїм списком — наявними доказами. Його родина вважає, що він мертвий. Вони навіть влаштували невеличкий похорон, щоб оплакати його.

Усман розповів CBS, що одним із імен у списку Мубарака є ім’я його 25-річного брата, який тікав із золотих копалень, щоб допомогти їхній матері та сестрі Альзіні, коли його застрелили.

“Для “Вагнера” немає різниці між цивільними особами чи армією, чоловіками чи жінками. На дорозі була застрелена жінка, і мій брат біг до нашої матері, щоб підняти тривогу», — сказав Усман CBS News. “Коли він біг, у нього вистрелив снайпер. Він був цивільним”.

Того дня втекла й сестра Усмана Альзіна. У неї було порожнє обличчя, коли вона розповідала про те, що сталося.

“Коли вони зайшли в наш будинок, вони наказали всім чоловікам вийти. Декого заарештували, інших вбили на місці”, — сказала вона. “Багато хто не повернувся”.

Альзіну відвезли на базу “Вагнера”, але спогади про те, що там сталося, були надто травмуючими, щоб вона могла говорити вголос. У цей момент бесіда була перервана, і всім довелося переїхати в інше місце з міркувань безпеки. Історію підхопив брат Альзіни. Пізніше Усман розповів, що її зґвалтували, і це викликає жахливу ганьбу у їхній громаді, про що майже неможливо говорити.

“Вона благала мене про прощення і сказала, що в той момент, можливо, померла”, — сказав він.

Журналісти CBS зустріли ще одну сестру Усмана, яку спіткала подібна доля.

“Вони зґвалтували її в нашому домі… це стало будинком “вагнерівців”, де вони пили і здійснювали ті жахливі дії”, — сказав Усман.

Відтоді жінки не говорили про це, але очевидно, що Усман несе тягар болю обох своїх сестер. Він часто плакав під час інтерв’ю.

“Що моя сім’я коли-небудь зробила Володимиру Путіну?”, — запитав він. “Коли міжнародне співтовариство збирається прибрати Вагнера з нашої землі?”.

Це болісно знайомий крик за півсвіту в Україні, де люди гадають, скільки ще життів забере кривава війна Путіна і скільки імен буде додано до приголомшливого списку жертв передбачуваних військових злочинів Росії та ПВК “Вагнер”.

На прохання прокоментувати цю історію угруповання відкинуло запитання CBS News як “хамські та провокаційні” та наполягало, що кампанія “не вчиняла цих злочинів”.

“Цей факт підтверджується документами, якими володіє уряд ЦАР”, — йдеться в заяві ПВК. “Тому ми просимо вас звернутися до уряду”.

Нагадаємо, Управління верховного комісара ООН з прав людини на початку грудня повідомило, що під час окупації Бучі російські війська вбили щонайменше 73 цивільних. Ще 105 можливих вбивств ворожою армією очікують підтвердження.

Додамо, що суд в Україні виніс вирок у вигляді 12 років ув’язнення двом російським військовим, які катували жінок і дітей у Бучанському районі.

Також ми писали, що два колишні зеки, завербовані ПВК “Вагнер” Азамат Улдаров та Олексій Савичов розповіли жахливі історії, як на фронті страчували українських дітей. Улдаров розповів, як розстріляв п’ятирічну дитину, а Савичов виконав “наказ” вбити всіх українських підлітків 15-17 років.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...