facebook

Школи можуть заявити про свою суб’єктність, – голова ДСЯО

Українські школи отримали більше можливостей, щоб у межах академічної автономії заявити про свою суб’єктність у системі освіти.

Про це заявив голова Державної служби якості освіти Руслан Гурак, коментуючи можливість вибору школи щодо організації освітнього процесу за власними освітніми програмами.

За словами голови Держслужби, ініціативність шкіл у створенні власних освітніх програм сприятиме змінам і підвищенню якості в школі.

«Школи отримали більше можливостей, щоб у межах академічної автономії заявити про свою суб’єктність у системі освіти. У них з’явився вибір, як організувати освітній процес: продовжувати працювати за типовою освітньою програмою або ж заявити про свою унікальність і розробити власну освітню програму, не на основі типової, щоб відгукнутися на запит кожного свого учня, його батьків, учителя і своєї громади загалом. Така “децентралізація” в освіті дійсно сприятиме змінам і підвищенню якості в школі», — зазначив голова Державної служби якості освіти.

Також у Державній службі якості освіти презентували методичні рекомендації «Розробляємо освітню програму» та додаткові можливості, що отримує школа, втілюючи власну «нетипову» освітню програму.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Зокрема, школи мають можливості реалізовувати академічну свободу, оновлювати зміст освіти з огляду на потреби сьогодення, врахувати специфіку своєї роботи і стратегії розвитку.

Окрім того, у разі втілення власної «нетипової» освітньої програми школи зможуть оновити змістову складову навчання, формувати компетентності учнів з окремих або усіх освітніх галузей на рівні вищому, ніж це передбачено державним освітнім стандартом, а також упроваджувати інноваційні педагогічні технології та поширювати свій напрацьований досвід.

Авторами освітніх програм можуть бути педагоги та педагогічні колективи закладів освіти, наукові й науково-педагогічні працівники.

Нетипові освітні програми затверджує Державна служба якості освіти.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...