facebook

Англійська мова для держслужбовців: чиновники проходитимуть тести — заступниця голови комітету ВР

Знання англійської мови буде необхідним насамперед для керівного складу державних структур.

Після ухвалення законопроєкту, який закріпить англійську мову як мову міжнародного спілкування в Україні, українським чиновникам на керівних посадах доведеться підтверджувати своє знання англійської мови на рівні, достатньому для вільного спілкування. Для цього планують проводити спеціальні тестування.

Про це повідомила в ефірі національного телемарафону заступниця голови комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук.

При цьому вона наголосила, що мова не йде про абсолютно всіх держслужбовців, а насамперед про керівний склад.

“Саме керівний склад, очевидно, більше буде спілкуватися і з донорами, і з інструкторами… Якщо ми хочемо інвестицій, то не будуть за руку інвестори приводити з собою перекладачів на будь-яку зустріч…” – пояснює народна депутатка доцільність такого нововведення.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За словами Євгенії Кравчук, від більшості чиновників вимагатиметься рівень буде В2 (третій із шести рівнів мовної компетенції за міжнародною системою, який дозволяє вільно спілкуватися з носіями мови, – ТСН.ua).

“Можливо, вищий рівень треба буде [запровадити] для чиновників категорії А, тобто керівників державних підприємств, держсекретарів і так далі… А для нижчих посад можливо буде простіший рівень знання…”, – повідомила вона.

Для належного оволодіння англійською мовою, зазначила Кравчук, буде визначено перехідний період – від двох до чотирьох років згідно різних категорій, а для чиновників, які працюють в секторі безпеки і оборони обов’язок вивчити англійську буде відтерміновано до часу, коли закінчиться дія воєнного стан.

“У будь-якому випаду чиновнику треба буде підтвердити [знання англійської мови] через проходження певного тесту… Досвід організації тестувань є у Міністерства освіти, бо чиновники здають тести на знання української мови. Тому схожі тести будуть розроблені саме для англійської мови”, – повідомила Євгенія Кравчук.

Заступниця голови профільного комітету ВР зазначила, що Мінцифри зараз працює над безкоштовними онлайн курсами для вивчення англійської мови.

“Все-таки держава має створити умови для найкращого доступу і в дорослому віці… Буде програма підтримки. Я думаю, що це буде програма певних ваучерів для того, щоб або піти на курси, або вивчити онлайн”, – зауважила вона.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...