facebook

“Пенсія зменшиться у цих категорій українців, названо причину вртати виплат”: експерти сказали, що чекає пенсіонерів в Україні

Пенсіонери можуть втратити від 20% до 50% від загальної суми пенсії за умови наявності відповідного судового рішення або інших відповідних документів.

Як інформує “Главком”, відрахування з пенсійних виплат у розмірі від 20% до 50% можливе за конкретних обставин та за наявності відповідних юридичних рішень чи документів.

Згідно з законодавством, утримання до 50% суми пенсійних виплат можливе у випадку:

заборгованості за аліментами;

відшкодування збитків, пов’язаних із крадіжкою майна підприємств та організацій.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

компенсації шкоди, заподіяної каліцтвом або іншою шкодою здоров’ю, а також пов’язаної зі смертю потерпілого.

повернення надміру одержаних сум заробітної плати у випадках, передбачених законом.

З інших видів стягнень може бути утримано не більше 20% пенсії.

Так, пенсіонера можуть позбавити частини виплат, якщо він не повідомить в органи Пенсійного фонду України (ПФУ) про працевлаштування.

Якщо українець, який отримує пенсійні виплати, відновлює трудову або бізнес-діяльність, йому потрібно повідомити про це ПФУ протягом 10 днів. Повідомлення необхідне для забезпечення відповідності пенсійного статусу та правильного розрахунку пенсійних виплат у зв’язку зі зміною статусу зайнятості.

Це можна робити шляхом подання відповідної заяви в дистанційному режимі через особистий кабінет вебпорталу електронних послуг ПФУ з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП).

Якщо українець, який отримує пенсійні виплати від держави, не повідомляє Пенсійний фонд про відновлення трудової або бізнес-діяльності протягом 10 днів, це загрожує втратою пенсії, а також може призвести до вимоги повернення коштів, отриманих у вигляді переплати, до бюджету.

Якщо пенсіонер відмовляється добровільно повернути переплату, ПФУ має право ухвалити рішення про вирахування 20% з майбутніх пенсійних виплат з метою погашення заборгованості. Це захід, що застосовується для стягнення переплати шляхом утримання частини пенсійних виплат до повного відшкодування суми переплати.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...