facebook

Б’ють ногами, матюкають і стріляють: в Україні – нова хвиля жорстких вручень повісток військкомами (відео)

На Тернопільщині та Дніпропетровщині – нові конфлікти з військкомами, а в Одесі шукають таємних військових.

Протягом останньої доби в соцмережах з’явилося одразу декілька відео, на яких зафільмовано затримання цивільних людьми у військовій формі. Автори відео стверджують, що таким чином представники військкоматів виконують план із мобілізації. Згідно з описами до відео, йдеться про затримання цивільних у Тернопільській, Одеській та Дніпропетровській областях.

Наприклад, автор одного з відео зафільмував, як чоловіки у військовій формі, ймовірно, представники одного з військкоматів Тернопільської області, озброєні автоматами, затримують цивільного біля автобуса сполученням Микулинці-Тернопіль. Чоловік чинить опір, після чого йому завдають удару коліном у живіт. На адресу цивільного лунають фрази з матами: “Давай сідай, на**й”.

На відео також видно присутнього на місці події чоловіка у формі, схожій на поліцейську. Він намагається стримати чоловіка у військовій формі, тримає його за руки, але той б’є цивільного ногою в живіт. Водночас чутно обурений голос жінки, яка каже: “Яке право мають зупиняти машину?”

Хоча в Тернопільському обласному ТЦК поки утрималися від коментарів щодо цієї події, випадок для ТСН.ua прокоментували в обласній поліції.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Ми бачили це відео в соцмережах, – розповів у коментарі для ТСН.ua речник Тернопільської облполіції Сергій Крета. – Відомості про це внесено до Єдиного журналу обліку про скоєння злочинів і правопорушень, але до нас ніхто не звертався”.

Заштовхали до автобуса не представники ТЦК
Аналогічне відео опублікували й одеські Telegram-канали. На записі можно побачити, як люди у військовій формі затримують цивільного. Той теж чинить опір, після чого його повалили на землю, він отримав удар і був притиснутий ногою людини у військовій формі до землі. Врешті хлопця заштовхали до жовтого мікроавтобуса. Автор відео стверджує, що затриманий отримав удар у голову.

Крім цього, в одеських пабліках з’явилася інформація, що в місті начебто створені тимчасові пости, де видають повістки.

В Одеському обласному ТЦК сайту ТСН.ua повідомили, що зараз керівництво військкомату з’ясовує обставини цієї події і попередньо наразі немає підтвердження, що люди у військовій формі – це працівники саме ТЦК.

Згодом, після ретельнішого з’ясування обставин, керівниця Обʼєднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк в коментарі для ТСН.ua повідомила:

“На відео – не наш транспортний засіб, такого транспортного засобу в ТЦК немає, на відео – не співробітники ТЦК”.

Наталія Гуменюк не виключила, що відповідні органи з’ясовуватимуть, що за подія зафільмована та хто є її учасниками.

Бійка та стрілянина на Дніпропетровщині
Своєю чергою мешканці Дніпропетровської області в одному з Telegram-каналів оприлюднили відео, на якому можна побачити, що декілька людей у військовій формі, ймовірно, представники ТЦК в зоні відпочинку наздоганяють чоловіка. Авторка відео стверджує, що таким чином представники військкомату видають повістки. До цього додала, що почула на адресу чоловіка, який тікав, фразу: “Стріляй по ногах”. Згодом на відео лунає постріл у повітря. Хто саме його здійснив – автор відео цього не каже, але на ролику помітно, що руку до гори з якимось предметом піднімає чоловік у цивільному. Після цього один із військових повалив на землю цивільного. “Вони б’ють його!” – кричить авторка відео.

Наразі всі обставини цієї події з’ясовують правоохоронці. Про це в коментарі для ТСН.ua повідомила речниця поліції Дніпропетровської області Ганна Старчевська.

“Матеріал зареєстрований, встановлено частину учасників події, зараз із ними спілкуються поліцейські. Із заявами до нас ніхто не звернувся. Матеріал ми зареєстрували за публікаціями у ЗМІ. Поліцейські наразі проводять перевірку та встановлюють усіх учасників події”, – повідомила нам Ганна Старчевська.

За даними наших джерел у МВС, учасниками подій були, зокрема, і представники ТЦК.

Чи мають право військкоми затримувати
Аналізуючи низку останніх інцидентів, адвокат Ростислав Кравець каже, що представники ТЦК взагалі не мають права затримувати фізичну особу.

“За законом, у представників ТЦК немає повноважень затримувати та кудись доставляти. У них є інструмент – складання адміністративних протоколів, якщо особа ухиляється від мобілізації чи військового обліку. Інших повноважень у представників ТЦК немає. Те, що відбувається на вулиці, затримання – це перевищення влади та службових повноважень і викрадення людини. У поліції також немає повноважень затримувати особу та доставляти до ТЦК без відповідного рішення суду”, – повідомив нам Ростислав Кравець.

Він припускає, що працівники ТЦК можуть вдаватися до таких методів через те, що їм самим могли поставити умову – або вони укомплектовують військові частини тими, кого мобілізують, або йдуть служити самі.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...