facebook

«Казав, що ми обісцяні та смердючі»: військовий скаржиться на водія автобуса. Що ми дізналися?

Підвищений голос, образливі слова та відмова у перевезенні – з такою ситуацією зіштовхнувся військовослужбовець під час поїздки з Тернополя до Рівного.


Захисника обурює ставлення деяких водіїв до пасажирів та називає це справжнім хамством.
Журналісти «20 хвилин» поспілкувалися з військовослужбовцем та перевізником і дізналися деталі інциденту.
Військовослужбовець Олег родом із Підволочиська. З перший днів повномасштабного вторгнення став на захист України. Спочатку забезпечував порядок та спокій в області, а з травня 2022 року відправили на службу на Донецький напрямок. Під час виконання бойових завдань отримав поранення і зараз перебуває на лікуванні.

Чоловік звернувся до редакції «20 хвилин» з проханням надати розголосу ситуації, яка трапилася із ним під час поїздки на Рівненщину.

Чому стався скандал
Неприємний інцидент за участі військовослужбовця 81-шої окремої аеромобільної бригади Олега (прізвище редакції відомо) та водія автобуса «Тернопіль-Рівне» стався 14 липня на Тернопільському автовокзалі. Зі слів пасажира, водій відмовлявся його перевозити і грубо висловлювався.

— 14 липня я зібрався їхати до своїх побратимів на Рівненщину. Прийшов на тернопільський автовокзал, показав касирці документи, що підтверджують мою участь в бойових діях на Донеччині, і вона видала мені квиток. Я мав їхати о 13.20 на автобусі «Тернопіль-Рівне». Після цього підійшов з цим квитком до водія автобуса. Глянувши на мене та квиток, водій почав висловлювати своє незадоволення. Він казав, що ми обісцяні, смердючі військові. Чого він має мене безкоштовно перевозити. І взагалі, так ніяких прибутків не буде, а солярка дорожчає. Коли я чув всі ці незадоволення, то мені було незрозуміло, за що він так зі мною говорить. Я вже був готовий заплатити, аби тільки не вислуховувати про безкоштовний проїзд, — каже пан Олег.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Почувши перепалку між пасажиром та водієм, за військовослужбовця почали заступатися захисники і жінки.

— Якийсь хлопчина проводжав дівчину і почув нашу розмову з водієм. Він втрутився і запитав у водія, чому той відмовляється мене перевозити. Водій довго не думав і почав ображати нецензурною лексикою нас обох. Жінки, які стояли поряд, не витримали і втрутилися в перепалку. Вони сказали, що їх чоловіки та сини також воюють і бачити таку картину їм неприємно. Одна з жінок підійшла до водія і запропонувала заплатити кошти за мій квиток, якщо він не хоче везти безкоштовно і зневажає правила. Все ж таки він погодився мене пустити в автобус, але всю дорогу я вислуховував погані слова та про те, як військові знахабніли. Вже у Рівному не витримав і думав надавати йому стусанів, але люди сказали, що те того не варте, — зізнається військовослужбовець. – Жінки, які були зі мною на автовокзалі в Рівному, сказали, що цей водій неадекватний. Він веде себе як справжній хам. І моя з ним сварка не перша.

Справою займається поліція
Повернувшись у Тернопіль 16 липня, військовослужбовець помітив водія того ж рейсу «Тернопіль-Рівне» на автовокзалі. Тоді вирішив, що хамство має бути покараним і звернувся до працівників поліції.

— На автовокзалі я побачив патруль, підійшов до них і розповів про ситуацію, яка сталася 14 липня. Я повідомив, що водій, який відмовлявся мене перевозити, перебуває біля свого автобусу і попросив провести з ним роз’яснювальну бесіду. Тоді вони викликали групу оперативного реагування, я все розповів їм, показав фото. Після моєї скарги працівники поліції ходили до водія, говорили з ним. Водій казав, що він був правий і нічого протизаконного не робив. Натомість звинуватив мене у провокаціях. Поліціянти все фіксували і обіцяли розібратися, — каже пан Олег. — Я розумію, що є військові, які теж переходять всі межі, ми теж не святі. Але тут знаю, що я не винен.

 

19 липня захисник 81-шої окремої аеромобільної бригади звернувся до «Укртрансбезпеки». Планує робити офіційний запит до Києва, аби звичайний водій не переходив межі дозволеного і обслуговував пасажирів нормально. Або ж замінити перевізника на цей рейс.

Речник обласної поліції Сергій Крета запевняє, ситуація, яка сталася між військовим та водієм неоднозначна. Наразі правоохоронці продовжують збирати свідчення.

— Працівники поліції поговорили з водієм та свідками. З їх слів, 14 липня в автобус «Рівне – Тернопіль» зайшов чоловік у військовій формі і при собі він мав квиток, придбаний за посвідченням учасника бойових дій. Під час перевірки квитків пасажир не надав посвідчення УБД. Тоді виникла конфліктна ситуація, але військового довезли в Рівне. Друга конфліктна ситуація виникла вже, коли військовий виходив з транспорту. Також водій розповів, що люди у військовій формі йому погрожували, але ми перевіряємо цей факт. Рішення за цими матеріалами ще не прийняли, вони на розгляді. Чи буде кримінальна відповідальність – навряд, адже немає тілесних ушкоджень, — каже пан Крета.

В країні має бути справедливість
Військовослужбовець Олег наголошує, він не ставить за мету покарати водія, він не бажає чоловікові зла. Лише хоче, аби кожна цивільна людина знала і пам’ятала, завдяки кому може їздити на роботу, перевозити людей не під кулями і жити разом зі своєю родиною.

— Військові не потребують уклонів чи похвал. Просто хочеться людського ставлення. Хочеться, щоб люди не забували про війну, бо війна не десь там на Сході чи Півдні, війна в нашій Україні, — каже військовослужбовець. — Я хочу, щоб наша поліція вжила заходів. Бо 14 липня він вчинив так зі мною, а через тиждень чи місяць на моєму місті може бути будь-яка людина. Нехай його хоча б на день відправлять в зону бойових дій. Щоб він побачив, як хлопці там живуть без нічого, з кулями над головою. А його слова та вибачення мені не треба. Якщо він дійсно такий крутий мужик і на щось здатен, то нехай придбає нашим хлопцям тепловізор. Ось це буде вчинок, а не звичайні слова.

Що каже перевізник
Зі слів військовослужбовця, перевозити його відмовився водій ФОП Василь Дмитрович Загиней. Він приватний підприємець і разом з сином здійснюють регулярні автобусні перевезення від Тернополя до Рівного та з Рівного до Тернополя.

На сайті bus.tickets.ua журналісти «20 хвилин» знайшли розклад автобусів з Тернополя до Рівного. Дійсно, щодня о 13.20 та 15.30 ФОП Загиней В.Д. здійснює пасажирські перевезення.

За даними порталу YouControl, фізична особа підприємець Загиней Василь Дмитрович зареєстрований 21 квітня 1997 року. Місце реєстрації – місто Рівне.

Основний вид діяльності – Інший пасажирський наземний транспорт, а ось серед інших – Пасажирський наземний транспорт міського та приміського сполучення.

За коментарем журналістка «20 хвилин» звернулася і до підприємця Василя Загинея. Зі слів чоловіка, про інцидент, який стався 14 липня він знає, а на рейсі в той день перебував його син.

— Квиток в касі продали ветерану війни, тому мій син попросив у військового відповідний документ. Але той казав, що у нього все згоріло, а потім взагалі відмовився щось підтверджувати. Водій погодився довести його до Рівного безкоштовно. — каже пан Загиней. – Я вирішив під’їхати до зони висадки у Рівному, щоб дізнатися більше про ситуацію. Коли я приїхав, то цей військовий вже знімав автобус, вів себе агресивно та висловлювався в мою сторону образливими словами. Я йому спокійно сказав, що я власник і перевізник. Але він мене дуже почав ображати, за свої 62 роки я не чув таких слів у свій бік. Думаю, йому або хтось придбав цей квиток, або в касі працюють знайомі.

16 липня Василь Загиней мав розмову з працівниками поліції і надавав роз’яснення.

— Працівники поліції поспілкувалися зі мною 16 липня. Військовий також був присутній під час нашої розмови. Я їм розповів, як все було, а вони мене вислухали. І на тому ми розійшлися. Поки мені ніякі листи з поліції не надходили. Якщо навіть це буде малий штраф, я принципово не буду сплачувати його. Тоді будемо звертатися до суду, — наголошує перевізник.

Також перевізник запевняє, він розуміє, що в Україні війна і захисників треба підтримувати. Якщо чоловіки надають відповідні документи, а не лише квитки, то жодних проблем не виникає.

— Скільки ми вже перевозили військових і не було ніяких проблем. Вони показували нам квиток та посвідчення і їхали собі спокійно. Бувають дні, коли довозимо хлопців на полігон чи місце, де їх мають забрати на службу. За місяць я перевіз військових орієнтовно на 25 000 гривень. Також інколи возимо і на ротацію в Донецьку область, і теж безкоштовно. Після цього виходять 20 військових, і всі тобі тиснуть руку. Це дуже приємно, коли можеш допомогти, — додає Василь Загиней.

 

Зауважимо, що під час розмови з журналісткою захисник показував свій військовий квиток. У документі записано, що пан Олег — старший солдат 81-шої окремої аеромобільної бригади. А ось посвідчення УБД у нього відсутнє, каже, треба відновлювати документ після пожежі.

Що треба для безоплатного проїзду
Працівниця довідкового бюро тернопільського автовокзалу наголошує, безкоштовний квиток для військового можна за його присутності та відповідних документів.

— Якщо чоловік воював, то під час купівлі квитка у касі має надати посвідчення учасника бойових дій. Якщо цього посвідчення немає, то треба надати військовий квиток, де обов’язково має бути вказано, що він брав участь у бойових діях. Касир оглядає документ і потім видає квиток на автобус, – наголошує працівниця. — Крім того, треба показати водію відповідні документи разом із квитком пасажира. Без документів проїзний квиток не є дійсним.

Зі слів адвокатки волонтерського руху «Адвокати ЗСУ» Наталі Лісової, військовослужбовці мають пільги на безкоштовний проїзд та перевезення майна. Мова йде про залізничний, повітряний, водний та автомобільний транспорт (за винятком таксі) в певний випадках:

у відрядження;
у відпустці в межах України (за умови, що розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу);
при переведенні на нове місце проходження військової служби або у зв’язку з передислокацією військової частини;
до місця проживання, обраного при звільненні з військової служби, в межах України.
Військовослужбовці, які стали особами з інвалідністю внаслідок бойових дій, учасники бойових дій та прирівняні до них особи за наявності посвідчення встановленого зразка, можуть безкоштовно користуватися усіма видами міського пасажирського транспорту загального користування (крім таксі). Зокрема, в межах адміністративного району за місцем проживання, залізничного та водного транспорту приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів.

Фахівці «Безоплатної правової допомоги» додають, аби учасник бойових дій, а також особи прирівняні до них могли користуватися пільгами на громадський транспорт, треба обов’язково показувати посвідчення, що засвідчує участь у бойових діях. Відповідні правила прописані у Законі України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...