facebook

Сьогодні – Ольги: що дуже варто зробити в день іменин святої, особливо зважаючи на війну

24 липня в православній церкві вшановують пам’ять рівноапостольної княгині Ольги, дружини київського князя Ігоря і проповідницю православ’я. У народному календарі – Ольгин день. Про те, чим прославилася свята, традиції на церковне свято і чи можна працювати в день пам’яті княгині Ольги, пише УНІАН.

Дата народження Ольги невідома: історики вважають, що вона народилася в Псковському селищі Вибутовська весь, імовірно в 894 році. При народженні їй дали ім’я Хельга – в перекладі з мови варягів воно означає “священна”.

Знайомство з київським князем Ігорем відбулося на батьківщині у Ольги – князь гукнув дівчину на човні, щоб перебратися на інший берег річки. Ольга переправила Ігоря, а незабаром за нею приїхали княжі гінці, щоб просити руки.

Коли Ольга вийшла заміж за Ігоря їй було всього 12 років. Пізніше у пари народився син Святослав. Але шлюб Ольги та Ігоря був недовгим – князя вбили древляни, про що незабаром дуже сильно пошкодували.

Після загибелі чоловіка Ольга стала керувати князівством і проявила себе як жорсткий і хитрий політик. Вона нібито погодилася стати дружиною ватажка древлян, але перших древлянських послів закопала живцем в землю, а других – живцем спалила в лазні. Потім Ольга разом з військом вирішила провідати могилу чоловіка – вона знаходилася у древлян, і винищила там 5 тисяч чоловік.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У 946 році Ольга пішла ще одним походом на древлян і розбила їх, а не зумівши взяти місто Іскоростень – просто спалила його, прив’язавши до лап птахів запалені клоччя з сіркою.

В історію княгиня увійшла як проповідниця християнства – в Константинополі вона хрестилася під ім’ям Олена. Звідти ж привезла православні ікони і книги і стала зводити храми на батьківщині. Також Ольга встановила межі Київської Русі, ввела оподаткування.

Мощі княгині її онук, князь Володимир, помістив у першому кам’яному храмі – Десятинній церкві Успіння Пресвятої Богородиці.

***

У 970-х роках Ольгу стали шанувати як святу, в 1547 році зарахували до лику святих і назвали свята рівноапостольна Ольга. Такої честі в християнстві удостоїлися всього 5 жінок – Марія Магдалина, первомучениця Текла, мучениця Апфія, просвітителька Грузії Ніна і цариця Олена Рівноапостольна.

Святу Ольгу згадують 24 липня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) шанувати її будуть 11 липня.

Народні прикмети на 24 липня

За прикметами дня судять про погоду і врожаї:

роса з ранку на городі – урожай помідорів буде такий собі; сильний грім в цей день – можна йти на риболовлю, кльов буде хороший; сонячно – до хорошого врожаю зернових; мошкари багато розвелося – буде багатий урожай грибів восени; листя почало опадати з дерев – осінь буде ранньою.

У народному календарі 24 липня – свято Ольгин день. Наші предки в цей час працювали в полі, жали, заготовляли сіно, збирали ягоди і гриби.

24 липня – що сьогодні не можна робити

Заборони цього дня такі:

заборонено лаятися з близькими і знайомими; не можна займатися домашньою роботою – пранням, прибиранням, шиттям тощо; не можна лінуватися – треба працювати на городі, ходити в ліс за ягодами і грибами; не варто давати в борг що-небудь – гроші, хліб, сіль і т.д., разом з ними піде фінансове благополуччя.

Також в цей день заборонено хвалитися успіхами – княгиня Ольга не любила хвалькуватих людей, хвальків чекають невдачі.

Що можна робити 24 липня

Цього дня можна піти до церкви і помолитися святій – у Ольги просять про допомогу матері військових, сироти, ті, хто втратив своїх коханих. Свята Ольга допомагає вдовам і знедоленим, також їй моляться про багатий урожай, а дівчата – про вдале заміжжя.

24 липня слід обов’язково допомогти тому, хто потребує цього, а також бути терплячим до слабкостей інших. У цей день потрібно добре попрацювати в полі та на городі – все зроблене буде на благо.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...