facebook

Коли можна купувати кавуни: чим небезпечні ранні та як вибрати ягоду без нітратів

Як перевірити нітрати в кавуні без нітратоміра при покупці та вдома.

Щоб купити хороший кавун, потрібно навчитися його вибирати. На що слід звернути увагу під час купівлі, коли можна купувати ягоду і як вибрати стиглий кавун без нітратів – розповідаємо в матеріалі.

Чи можна зараз купувати кавуни
Ранні кавуни небезпечні тим, що в них може бути багато нітратів. Тому до початку сезону – а саме середини серпня – краще ягоду не купувати. Якщо ж вирішили взяти, то повинні розуміти, чим небезпечні такі ласощі.

Справа в тому, що ранні кавуни найчастіше вирощують в теплицях, тому використовують для них більше добрив і пестицидів, а, значить, і більше нітратів. Нітрати є у всякій ягоді, але допустимий рівень – 60 мг на 1 кг ваги. Якщо цей рівень вище – кавун їсти не можна.

Також якщо вибирати між українською та імпортною ягодою, то краще віддавати перевагу рідній. Імпортні кавуни для кращого транспортування покривають воском і спеціальними засобами, а також зривають незрілими, щоб вони витримали довгий шлях – тобто, виходить, що кавун дозріває вже в дорозі. Звичайно, херсонські кавуни ми навряд чи спробуємо найближчим часом, але цю ягоду зараз вирощують на Закарпатті.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Як правильно вибрати кавун – 5 ознак хорошої ягоди

Є кілька ознак, за якими можна визначити, якої стиглості кавун і чи є в ньому нітрати без нітратоміра:

Колір
Кавун повинен бути яскраво- або темно-зеленого кольору, з контрастними, яскравими смужками. Якщо малюнок розмитий – це може говорити про нітрати. Уникайте кавунів з блідою або пожовклою шкіркою – вони незрілі.

Земляна пляма – бік, на якому кавун лежав на землі – має бути жовтого або оранжевого кольору.

Розмір
Якщо берете ранню ягоду, вибирайте невеликого розміру – у великих більше нітратів, і вони можуть бути незрілими. На початку серпня краще купувати кавун не більше 4 кг, ближче до кінця серпня – можна вибрати і важковаговик.

Зовнішній вигляд
На ягоді не повинно бути тріщин, вм’ятин, порізів, проколів. Якщо порушена цілісність, то таким кавуном можна отруїтися. Іноді ягоду проколюють недобросовісні аграрії – з метою збільшити вагу кавуна і пофарбувати м’якоть.

Також ягода повинна бути правильної форми, можлива лише невелика деформація з одного боку. Якщо у кавуна дивна форма і горбиста поверхня, то цілком ймовірно, що ця ягода стала мутантом через небезпечні речовини.

Проведіть нігтем по шкірці – повинен залишитися слід і з’явитися легкий трав’янистий запах.

Звук від стуку
У стиглого і солодкого кавуна звук при постукуванні буде гучним, як від барабана. Якщо звук глухий – ягода перезріла, якщо дзвінкий – не дозріла.

Хвостик
Якщо хвостик сухий (але не пересохлий) – кавун стиглий, товстий і зелений – ягода не дозріла. Але у вересні ця ознака стиглості не працює – в цей час краще орієнтуватися на кавун-“дівчинку”.

Як вибрати кавун-дівчинку
Переверніть кавун і подивіться на те місце, де була квітка (це протилежна сторона від хвостика). Якщо на цьому місці утворилася велика суха плямочка – це “жіноча” ягода. Вона – смачніша і солодша.

На всі кавуни, які продаються, повинні бути документи – в них вказується країна і регіон походження. Всі ягоди мають бути на піддонах, прилавках, полицях або в ящиках, але не на підлозі або землі. Не слід купувати кавуни біля узбіч та на стихійних ринках – ви не зможете відстежити, звідки ця ягода.

Важливо: пропонують розрізати кавун на пробу – не погоджуйтеся, на відкриті зрізи потрапляють різні бактерії, з необережності можна легко отруїтися.

Як перевірити нітрати в кавуні вдома, якщо немає нітратоміра
Є три ознаки, за якими можна визначити наявність нітратів в ягоді, розрізавши її:

подивіться на зріз – якщо він гладкий і дзеркальний, то, швидше за все, кавун з “хімією”; у хорошій ягоди зріз цукристий і дрібні крупинки м’якоті;
зверніть увагу на прожилки – жовтого або оранжевого кольору також говорять про великий вміст нітратів; в якісному кавуні прожилки білого кольору;
опустіть шматочок кавуна в воду – якщо вона відразу забарвиться в яскравий колір, то кавуну допомогли “дозріти”, і їсти такий не варто; якщо вода злегка помутніє і стане рожевою – все в порядку.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...