facebook

В Україні ввели нові правила декретної відпустки: що зміниться у наданні виплат

В Україні змінилися правила виходу у декретну відпустку для жінок та порядок виплати грошової допомоги. Президент України підписав відповідний законопроект №9271 “Про особливості використання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами”.

Відповідно до нових змін, вагітним працюючим жінкам дозволено у разі відсутності медичних протипоказань за власним бажанням йти у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами значно пізніше, ніж за 70 (90) днів до очікуваної дати пологів. Тепер вони зможуть працювати буквально до пологів, якщо дозволяє самопочуття.

Загальна тривалість декретної відпустки не зміниться, вона становитиме 126 днів. Але жінці, наприклад, можна використовувати 10 днів відпустки до очікуваної дати пологів і 116 днів після або в будь-якій іншій пропорції.

Такий підхід враховує позиції та інтереси тих жінок, у яких вагітність проходить без ускладнень і які хочуть бути соціально активними та працювати до пологів, а після народження дитини отримати більше часу на відновлення.

Змінилися й терміни виплати декретних відпускних. Якщо зараз вагітні жінки отримують виплати від роботодавця до пологів, то за новим законом роботодавці матимуть змогу виплачувати працівникам відпускні під час декретної відпустки.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Термін виплат повинен бути не пізніше дати закінчення відпустки та обов’язково погоджуватися з працівником.

Цей пункт досить спірний, адже деякі роботодавці можуть виплачувати усі гроші наприкінці декрету, а жінці, наприклад, вони потрібні відразу після пологів. Ймовірно, це питання узгоджуватиметься у кожному окремому випадку.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...