Categories: Війна

Із загиблим Героєм прощалися у чужому селі, бо священник не відчинив церкву

У селі Тріскині на Рівненщині прощалися з Іваном Козельцем, який пішов захищати Україну на другий день великої війни. Віддати останню шану захиснику зібралося все село, однак заупокійне богослужіння проводили не у рідному селі.

Про це пише місцеве видання СарниNews.City.

Як відомо, Герой загинув 26 липня 2023 року.

За словами старости Ремчицького старостинського округу №6 Леоніда Доліда, куди входять і Тріскині, отець Василій відмовив у похованні, бо “не співслужить з ПЦУ”.

“Мама загиблого Івана Козельця звернулася до місцевого священика отця Василія, щоб дозволив відслужити у храмі літургію за загиблим сином. Хотіли, щоб відспівували священники Православної церкви України, але в храмі села Тріскині. Храм є сільський, жителі його всі разом будували в 1990-х роках. Проте він у категоричній формі відмовив. Потім обіцяв подумати та надати відповідь до 11 години ранку 29 липня. Вона знову до нього звернулась і він сказав, що храм для поховання не надасть”, – сказав Долід.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Щоб провести заупокійну службу, воїна в закритій труні везли за 14 км — у Свято-Покровський храм міста Сарни. Жителі Тріскинь кажуть, що це не перший випадок відмови священника рідним загиблих захисників. Леонід Долід запевняє, що реагуватиме на ситуацію та радитиметься з громадою щодо подальших рішень.

“Однозначно реакція на це буде. Люди вже говорять, що потрібно скликати збори, це питання вирішувати. Думаю, що завтра я зі священником зустрінусь. Можливо, правильно буде провести зустріч не лише з ним, а й з прихожанами цієї церкви. Оскільки вони підтримують священника в його рішеннях”, – додав староста.

Отець Василій почав служити у Свято-Миколаївському храмі УПЦ навесні 2022 року. Він наполягає, що жодних конфліктів з матір’ю загиблого воїна не мав.

“Мама загиблого вчора була в мене в дворі. Хлопчинку цього (загиблого воїна Івана Козельця — прим. авт.) я особисто знав ще до того, як священником став. І я не ворог ні родинам, ні людям. Я мамі сказав, що він є хрещений у цій церкві, було б дуже доцільно, і так само ж люди хочуть, щоб ми відспівували. Я сказав, що я з представниками ПЦУ не співслужу. Я просто поки не маю на це право такого. Доки в нас немає єднання, то ми не можемо разом співслужити”, – зазначив отець Василій.

На питання журналістів про те, чи міг він просто надати храм, священник відповів: “Але ж мама вже не наполягала на цьому. Я запропонував їй, що ми можемо відспівати. І в нас конфлікту ніякого не було. Я відмовив, тому що, рахую, і по деяких джерелах, це є спланована акція, щоб дальше розвивати тут ворожнечу”.

До слова, представники Сарненського РТЦК та СП з’ясували, що отець Василій не перебуває на військовому обліку. Тож йому вручили повістку на виклик у військкомат для уточнення облікових даних.

Саша

Recent Posts

Батьки, увага: у школах почалася справжня “епідемія” – експерти б’ють на сполох

Що відбувається? У школі розпочалася справжня епідемія, що відбувається Багато батьків стикалися з тим, що…

2 години ago

“З 18 травня зміни мобілізації зачіплять цих чоловіків, ухилянтів почнуть карати жорсткими обмеженнями”: ТЦК і повістки

Новий закон про мобілізацію набирає чинності 18 травня. З цього дня почнуть діяти нові правила…

4 години ago

“Пoтужнa грoзa сунe в цi oблaстi, нaвiть синoптики стривoжeнi прoгнoзoм”: куди прe мoрoз у -5 грaдусiв, дoщ i снiгoпaд?

Урожай деяких культур в Україні знаходиться під загрозою. Річ у тому, що найближчими днями очікуються…

5 години ago

Водіям – приготуватися: Порушників ПДР хочуть почати позбавляти прав – без Суду

Набрав 12 балів і – перездача? У МВС сподіваються, що в Україні на законодавчому рівні…

15 години ago

Україну накрила потужна магнітна буря після сильних спалахів на Сонці

Потужність цієї сильної магнітної бурі досягла майже восьмибального рівня. Україну накрила найсильніша магнітна буря місяця.…

16 години ago

Батьки в паніці: зі шкіл відразу відправлятимуть до армії, на заводи та заміж – вже з осені почнеться

Що відбувається Голова освітнього комітету Верховної Ради України оголосив про важливу зміну у системі освіти.…

17 години ago