facebook

Вчителі залишаться без зарплат: деталі

Щоб виплатити зарплати вчителям, лікарям та іншим бюджетникам, Україні наступного року знадобиться щонайменше 37 мільярдів зовнішньої допомоги. Про це повідомив під час брифінгу голова Нацбанку України Андрій Пишний, пише agronews.ua.


Наступного року, як і цьогоріч, наша країна не зможе самотужки впоратися зі своїми бюджетними видатками. Адже всі зібрані бюджетом гроші йдуть на фінансування ЗСУ. А зарплати вчителям, лікарям та іншим бюджетникам виплачуються за рахунок надходжень від міжнародних партнерів.

Так, цьогоріч за рахунок кредитів та міжнародних грантів Україна вже отримала 27 млрд доларів. Це дозволило Нацбанку не вдаватися до емісії гривні. До того ж, на кінець червня 2023 року завдяки надходженням від міжнародних партнерів НБУ вдалося сформувати рекордний запас валютних резервів – 39 млрд гривень. А до кінця цього року Україна має отримати ще 15 млрд доларів ззовні.

При цьому не є таємницею, що зарплата учителям, лікарям та іншим бюджетникам фінансувалася саме за рахунок цих зовнішніх надходжень, оскільки всі гроші від податкових зборів до українського бюджету йдуть на фінансування потреб ЗСУ.

Тому наступного року Україні також знадобиться допомога міжнародних партнерів. Андрій Пишний називає суму, як мінімум, у 37 млрд доларів. Причому навіть якщо війна наступного року завершиться, Україна все одно не зможе вирішувати свої фінансові проблеми без зовнішніх надходжень. Адже армію все одно потрібно фінансувати. І навряд чи вартість її фінансування набагато скоротиться. При цьому доходи України від експорту будуть набагато нижчими від її витрат на імпорт. Адже після війни треба буде відновлювати країну, а на це знадобляться величезні гроші.

“Навіть після завершення активних бойових дій високі потреби у зовнішньому фінансуванні зберігатимуться через обмежений експортний потенціал та суттєву потребу в імпорті для відновлення країни. Україні необхідно продовжувати успішну співпрацю з МВФ та іншими міжнародними партнерами”, – говорить голова НБУ.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Таким чином, зарплати вчителям, лікарям та іншим бюджетникам у 2024 році все одно фінансуватимуть за рахунок зовнішніх запозичень.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...