facebook

Катування чоловіків військовими: нові подробиці. Двоє чи більше постраждалих?

На всю Україну набуло розголосу побиття чоловіка в Тернопільському ТЦК. Зараз даний інцидент розслідує ДБР. Відкрили провадження і в Тернопільській спеціалізованій прокуратурі у сфері оборони Західного регіону.

Водночас видання 20 хвилин отримало інформацію, що побиття чоловіків у місцевому військкоматі не є поодиноким явищем.

Але спочатку про двох чоловіків, яких силоміць заштовхали у бус люди у військовій формі. Це відбувалось неподалік ресторану «Бахус», що на вул. Тарнавського, а також на вулиці Лучаківського, що поблизу АТБ. На останньому відео було видно, як один із цивільних чоловіків чи то простягає руку, чи то замахнувся на особу у формі. Після цього його «скрутили» і заштовхали в бус силоміць. Як з’ясувала згодом редакція, того чоловіка і бив згодом працівник ТЦК.

Кілька днів поспіль ми збирали інформацію та коментарі. У військові прокуратурі нам назвали причину конфлікту, що призвела до побиття у стінах військкомату та повідомили посади чоловіків, які били людей.

Чому виник конфлікт

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

— За вказаним фактом зареєстрували кримінальне провадження з попередньою правовою кваліфікацією ч.5 ст.426-1 КК України – перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень, вчинене в умовах воєнного стану, — повідомила речниця Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону Юлія Шевченко.

Санкція статті, яку інкримінують працівникам ТЦК, передбачає від 8 до 12 років позбавлення волі.

У військовій прокуратурі встановили, що тілесні ушкодження двом чоловікам завдавали командир відділення охорони територіального центру комплектування та соціальної підтримки і гранатометник цього ж відділу, про це нам розповіла Юлія Шевченко у понеділок, 9 жовтня.

За словами речниці Спеціалізованої прокуратури, агресію у військових (на відео), які є учасниками бойових дій та за станом здоров’я були переведені до ТЦК, викликало небажання вказаними особами проходити військову службу. На цьому підґрунті виник словесний конфлікт, який і переріс у бійку, зазначила Юлія Шевченко.

— Наразі провели огляд місця події, допитали свідків і потерпілих, вилучили фото, відеозаписи, скерували постраждалих на судово-медичну експертизу, — повідомила Юлія Шевченко. — Крім цього, проводять інші процесуальні та слідчі дії для встановлення усіх обставин кримінального правопорушення. Вирішується питання про повідомлення фігурантам про підозру.

У ТЦК теж відреагували повідомленням на офіційній сторінці у Фейсбук.

— З метою зʼясування усіх обставин, які призвели до подій, які викладені у відео, розповсюдженого у соціальних мережах, призначено службове розслідування, — повідомили у ТЦК. — Правову оцінку діям посадових осіб ТЦК СП буде надано відповідними правоохоронними органами.

Хто саме бив і що кажуть медики

Відео побиття буквально за лічені години стало вірусним і розлетілось соцмережами. У коментарях читачі повідомляли особисту інформацію про людей у військовій формі, яких впізнали на відео.Так ми дізналися, що одного з військових, який щосили б’є людину на ліжку, звуть А.Я. Нам також стало відомо, що йому 36 років, навчався в 14 школі. Він є учасником бойових дій, підтвердили у військовій прокуратурі.

Про другого «бійця», який товк іншого чоловіка, що перебував на сусідньому ліжку, вдалось дізнатись, що звуть його Ю. М. Йому 26 років. Обличчя військкоматівця на відео не видно.

Вдалось нам дізнатись і деяку інформацію про побитих чоловіків. І їх не двоє… Зокрема, у поліції підтвердили, що два чоловіки 9 жовтня написали заяви про побиття, але поліція всю отриману інформацію скерувала до ДБР, яке проводить розслідування, запевнив речник головного управління Нацполіції в області Сергій Крета.

За інформацією наших джерел, одного з побитих звуть Д. А. Чоловік — з Бахмута. За інформацією нашого джерела, після бесіди з військкоматівцями Дениса доправили до ТЦК, завели на п’ятий поверх і почали бити по голові та в живіт. Коли чоловікові стало погано, його доправили до травмпункту. Саме тоді він вперше звернувся до правоохоронців і повідомив, що його били.

Іншого звуть І. Ш., він тернополянин. Його затримали майже в один час із Денисом і привезли в ТЦК. Дорогою йому травмували ногу. Через це чоловіка теж доправили до травмпункту.

— Дані чоловіки, про яких ви згадуєте, справді звертались до медиків, викликали швидку допомогу, бригада доправила їх до Лікарні швидкої допомоги, — підтвердив журналістам «20 хвилин» генеральний директор КНП «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Олександр Ріпка.

За словами керівника цього закладу Ярослава Чайківського, обом медичну допомогу надали, госпіталізації вони не потребували. Тому, надавши рекомендації щодо подальшого лікування, їх відпустили.

Родичі шукають свідків

Редакція не може стверджувати, що саме ці двоє чоловіків і є на відео, які отримали журналісти.

Адже у день, коли номер вже готували до друку, виявилось, що потерпілих, ймовірно, було більше. До редакції звернулись рідні, які шукають свідків інциденту із військкоматом, що стався 6 жовтня близько 21 год. на вул. Лучаківського, поблизу АТБ. Тернополянка стверджує, що саме її дядько є на відео інциденту на Лучаківського, і саме його б’є, що зафіксовано на іншому відео, працівник військкомату А. Я.

— На відео якраз і є дядько мого чоловіка, Олександр Р. (прізвища є в редакції – прим. авт.), — каже Ангеліна Р., — І ми шукаємо через ваше видання свідків, які записували відео на вул. Лучаківського 6 жовтня.

Пан Олександр працює кухарем і зазвичай пізно повертається з роботи додому. Завжди його підвозять, 6 жовтня близько 21.00 його підвезли до зупинки. Одразу ж туди під’їхав і бус, розказує родичка.

— З нього вийшли хлопці в формі і почали дядька запихати в цей бус. Але це ж ненормально, коли людину на вулиці викрадають, — обурюється племінниця. — Дядько хотів викликати поліцію.

Дядько військових не бив, запевняє пані Ангеліна.

— Саша важить чимало, якби він вдарив чоловіка в формі, той впав би. А на відео видно, що він навіть не похитнувся, — запевняє племінниця. — Далі дядька відвезли в ТЦК. Там примушували проходити комісію і підписувати якісь документи. Він там пробув майже добу, а наступного вечора його тупо вивезли на одну з вулиць на «Дружбі» і висадили. Ми із його дружиною ходили зустрічати.

Дядько вдома розповідав, що і в ТЦК його били і погрожували. Він пояснював, що має військовий квиток. І що у військкоматі заставили підписати папір, що ні військкомат не має претензій до нього, ані він до них. Чоловік підписав — під примусом.

— Коли ми Сашу зустріли з його дружиною — він весь був битий. Живіт в синцях, на спині теж, синець під оком, — каже племінниця. — Його одяг і кепка були в крові. Він прийшов додому і ліг спати.

Наступного дня чоловікові стало погано і, як стверджує племінниця, йому викликали швидку.

— Медики діагностували в дядька струс головного мозку, переломи ребер і забої. Це було у неділю, 8 жовтня. До лікарні він мав лягати наступного дня. І невдовзі з ним зв’язались працівники ДБР. Зараз дядько перебуває на амбулаторному лікуванні, і весь час як не на слідчому експерименті, то дає покази чи проходить експертизи, — кажуть родичі. — Невдовзі має йти на опізнання. Але вдома дядько казав, що це саме його на відео б’є А. Я.

За інформацією нашого джерела, насправді у військкоматі того вечора було чоловік 15.

— Хтось почав знімати інцидент на вулиці Лучаківського, а потім виклав його в інтернет, нам важливо відшукати цього свідка, — звертається до тернополян Ангеліна Р. — Свої контакти я залишаю журналістам.

Оголосять підозру за катування

Наші журналісти намагались поспілкуватись із самим військкоматівцями та вислухати їхню версію того, що трапилось. Протягом двох днів набирали номер А. Я., який отримали від його знайомих, проте абонент весь час перебував поза зоною досяжності. Ми готові опублікувати позицію всіх причетних.

Невдовзі двом фігурантам оголосять підозри за ст.127 Кримінального кодексу України, повідомили по обіді 10 жовтня у Спецпрокуратурі західного регіону. Йдеться про катування. І максимальний термін покарання, передбачений цією статтею, — позбавлення волі на строк до 10 років. Досудове розслідування, розпочате 8 жовтня за фактом перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень, триває, повідомили у Спеціалізованій прокуратурі.

У прокуратурі говорять про двох потерпілих. У редакції є інформація мінімум про трьох. Щодо ймовірних інших постраждалих осіб, зазначили силовики, — їх встановлюють.

Далі буде.

Які дії є правомірними, а які ні

Нагадаємо, що в країні триває війна. І обов’язок громадян — стати на захист своєї держави. У статті 65 Конституції України йдеться: Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов’язком громадян України. Однак читачі неодноразово скаржилися на те, що чоловіки у формі силою пхали їх у бус і доставляли у центри комплектування, навіть коли вони показували документи.

Місцева адвокатка Марія Бочан розповідала, які дії є правомірними, а які ні.

– Видавати повістки на вулиці, в інших громадських місцях можна. Вони не є прямим викликом до служби. Це не мобілізаційне розпорядження. Головна мета — військовий облік. Державі треба знати, на які сили розраховувати. Під час воєнного стану, який діє на всій території України, ніхто не має права відмовлятись представляти свою особу чи не надавати свої документи на першу вимогу поліцейського і не тільки.

Запитувати документи також мають право уповноважені особи: Національної поліції, СБУ, Національної гвардії, Держприкордонслужби, ДМС, Держмитслужби та Збройних сил, які визначені в наказі. Затримувати особу і обмежувати її свободу на певний період (силоміць чи з погрозами садити у бус) з підстав доставлення у військкомат для уточнення даних права не мають!

Коли журналісти по обіді 7 жовтня звернулись до військкомату, на сторінці Тернопільського обласного ТЦК та СП опублікували коментар.

— Що спровокувало конфлікт? Словесні образи та зухвалість з боку громадян по відношенню до працівників ТЦК СП? Приниження їх гідності? Нанесення удару військовослужбовцю, як на одному з відео? — йдеться у повідомленні ТЦК та СП. — Для з`ясування усіх обставин, які відбулися, керівництвом Тернопільського ОТЦК СП призначено службову перевірку, за результатами якої буде вжито відповідних заходів.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...