facebook

В Україні розпочалась смарт-мобілізація військовозобов’язаних: у Раді пояснили, у чому суть змін

В Україні розпочалась смарт-мобілізація військовозобов’язаних. У Верховній Раді пояснили, чим вона відрізняється від звичайної.

Член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський повідомив, що українці матимуть інтерактивний доступ до своїх персональних даних. Однак не треба думати, що мобілізація буде проводитись в електронному вигляді.

За словами народного обранця, реалізація смарт-мобілізації передбачає, що ухвалений у 2017 році закон про Єдиний електронний реєстр призовників та військовозобов’язаних почне працювати на повну потужність.

Громадяни отримають доступ до електронних кабінетів, в яких можна вказати відомості про освіту, професію, стан здоров’я, військово-обліковий фах, за яким хотіли б служити у ЗСУ. Також буде можливість пройти деякі процедури військово-облікової комісії у форматі черги.

Веніславський зазначив, що зміни спрямовані на максимальну зручність та комфорт для військовозобов’язаних. Потрібно оптимізувати процес призову до армії, враховувати побажання про місце служби та спеціальність. Проте фактично глобальних змін у мобілізації не буде.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Але це виключно інтерактивний формат подання документів та актуалізація інформації. Сама ж система мобілізації залишається такою, як вона є”, – зазначив депутат ВРУ.

Родичі військовослужбовців переймаються відсутністю встановлених термінів служби. Є ті, хто з першого дня повномасштабної війни захищає Батьківщину. Федір Веніславський прокоментував відсутність ротації.

“Я не бачу підстав для демобілізації. Йде повномасштабна конвенційна війна. Історія показує, що в ході таких війн демобілізація до завершення бойових дій, як правило, не здійснюється. Так, це питання обговорюється, ведуться гарячі дискусії, але говорити про будь-які рішення зараз не доводиться”, – цитує парламентаря “Телеграф”.

Депутат вважає, що для розгляду можливості демобілізації слід розуміти мобілізаційний ресурс. Військовослужбовців на фронті треба кимось замінити, а це складно.

Раніше секретар РНБО Олексій Данилов зробив заяву про мобілізацію. Він підкреслив, що держава зараз знає про кожного військовозобов’язаного більше, ніж будь-коли.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...