facebook

“Повістки у перукарнях, ресторанах і улюблених місцях чоловіків, військкомат готує рейди”: мобілізація наростає

Цього тижня у соцмережах стали з’являтися відео, як співробітники територіальних центрів комплектування відвідують спортивні комплекси, виписуючи повістки клієнтам і тренерам. Чи є такий спосіб посилення мобілізаційних заходів у різних регіонах України законним, справедливим і, головне, ефективним?

Закарпаття — і далі скрізь

Вечір вівторка, 5 грудня. Група військових заходить у спортзал в Ужгороді. Заняття на тренажерах припиняються. Співробітники ТЦК (а люди у формі на відео — це вони) проводять розмови з чоловіками призовного віку.

Як інформує “НВ”, у підсумку любителям спорту і тренерам виписали повістки з вимогою прийти у військкомати для уточнення даних.

Такі ж рейди, пишуть закарпатські пабліки, пройшли у Мукачеві та Хусті.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Завітали військові і оздоровчо-рекреаційний комплекс Косино в Берегівському районі. Як зазначає Закарпаття Онлайн, вони кинули на в’їзді до закладу шиповану стрічку для примусової зупинки автомобілів, після того швидко пройшли вглиб території.

Ініціатива шириться країною. 7 грудня працівники ТЦК зупинили тренування в деяких клубах у центрі Дніпра, зокрема ReGym та Fit’4’You. У присутності поліцейських вони щедро виписували чоловікам повістки, стверджують автори відео.

Масове виписування повісток відбувалося у спортзалах Львова. Як пишуть телеграм-канали, в один заклад військових пустили, тільки коли вони придбали абонементи.

А в іншому всіх відвідувачів-чоловіків устигли випустити через чорний хід.

8 грудня черга дійшла до Києва — там теж були спроби “штурму” спортзалів.

“Непривілейовані чоловіки”. ТЦК пояснює логіку

8 грудня Закарпатський ТЦК опублікував у Facebook роз’яснення «у зв’язку з певним суспільним ажіотажем навколо вручення повісток особам призовного віку у спортивних, відпочинкових та інших закладах краю».

“Працівники Закарпатського ОТЦК та СП у законний спосіб продовжують в рамках мобілізаційних заходів вручати повістки. На нашу думку, ті чоловіки призовного віку, які, свідомо уникаючи військової служби, займаються у спортивних залах або розважаються у відпочинкових комплексах, не є привілейованими порівняно з військовослужбовцями ЗСУ, які у непростих умовах тримають оборону і б’ють ворога”, — йдеться у дописі.

У центрі нагадали про відповідальність за ухилення та будь-яке перешкоджання видаванню повісток.

Крім того, за словами працівників Закарпатського ОТЦК, вручення повістки не означає, що призовника одразу заберуть на війну, оскільки він спочатку має пройти уточнення даних і медогляд; у випадку придатності до військової служби мобілізованого направлять на навчання.

Критика

Наслідком активності військкомів сьогодні стали порожні “качалки” та фітнес-центри у багатьох містах.

Ще в січні запорізький спортклуб Адреналін скаржився в Instagram, що військові намагалися заблокувати його роботу врученням повісток.

“У нас справи не дуже із заробітком, і якщо завтра хлопці перестануть ходити, остерігаючись повісток, ми закриємося”, — йшлося у публікації.

Такі ж аргументи проти дій ТЦК — загроза бізнесу — лунають у пабліках і сьогодні.

“Завтра такі рейди можуть пройти по перукарнях й ресторанах. Хочеш перемогти конкурента — наведи на його заклад ТЦК”, — припустив у Facebook журналіст Олег Єльцов.

Дехто пише у коментарях, що “обілечування спортсменів” робиться заради показухи та привернення уваги медіа.

“Відзвітуйте перед закарпатською спільнотою, скільки качків і відпочивальників відправлено в навчальні центри ЗСУ. Хай виступить обласний воєнком. Поки не з’явилися публікації про суми, за які качки і відпочивальники-ухилянти відкупилися”, — написав один із читачів Закарпаття Онлайн.

Закон є закон

Існує нормативний акт, так званий порядок № 1487, який регулює перевірку стану обліку військовозобов’язаних, підприємств, компаній, а також державних органів, розповів Суспільному юрист Володимир Романчук.

“З відео, яке було доступне в мережі, видно, що працівники ТЦК діють коректно: перевіряють документи, видають виклики до ТЦК та повістки, дотримуючись чинного законодавства”, — прокоментував він події у Закарпатській області.

Щоб повістка була юридично значущою, вона повинна містити актуалізовану інформацію про військовозобов’язаного, зокрема його місце реєстрації, а також ім’я, прізвище та по батькові. Очевидно, що для встановлення цих даних потрібно провести перевірку документів, зазначив юрист.

“Перевірка документів є законною, якщо працівники територіального центру комплектування здійснюють її разом з поліцейськими або за умови, що у них є наказ коменданта, де зазначено, що конкретно цей працівник, який звертається до вас, уповноважений перевіряти ваші документи. У такому випадку це жодним чином не порушує закону”, — сказав Романчук.

Порушенням було б примусове доставлення чоловіків у військкомат, писала в колонці для NV адвокатка Тетяна Даниленко.

“Якщо просять пред’явити документи саме працівники поліції, яких наразі можна побачити разом з військовими, ви маєте право не передавати власні документи в руки поліцейським, а показати — цього достатньо. Якщо ж поруч буде військовий — можна повідомити правоохоронця, що ви відмовляєтесь передавати свої персональні дані третім особам”, — зазначила вона.

Кричуще питання

Загальна мобілізація та воєнний стан в Україні тривають без перерви з 24 лютого 2022 року. Війську потрібна свіжа кров, визнають і в політичному керівництві держави, і в ЗСУ. Мобілізація при цьому діє на основі законів, які були прийняті в мирний час і не завжди відповідають сьогоднішнім потребам.

Військовий експерт Віктор Кевлюк переконаний: всі, хто хотів добровільно приєднатися до Збройних Сил України, вже служать.

“Конституція пише, що захист вітчизни є обов’язком. А обов’язок передбачає примус. Якщо держава не хоче примусово забезпечити захист самої себе, то вона врешті програє війи”, — сказав він ВВС Україна.

“Я вважаю, що мобілізація — це те кричуще питання, яке ми маємо зараз вирішити. Не те, що призвати людей, а встановити чіткі правила, щоб люди знали: от тут я потрапляю, от тут — ні, от тут я можу демобілізуватись, от тут я буду служити далі”, ― заявив в інтерв’ю NV нардеп, секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко.

Нині Верховна Рада розглядає законопроєкт, який, серед іншого, передбачає розширення повноважень ТЦК.

“По факту ТЦК не має жодних прав зупинити людину, вручити їй повістку, витребувати в неї документи. Поліція іноді відсторонюється від цього, щоб не стати центром скандалу, щоб людину не притягати. І можна зрозуміти і поліцейських, і ТЦК, в яких стоять плани, і людей, яких незаконно намагаються притягнути”, — сказав Костенко.

Поки немає доказів, що нинішні рейди по спортзалах у різних регіонах є спланованим креативом. Тим більше, повістки українцям від початку війни вручали у найрізноманітніших місцях, нагадувало Суспільне. Так, у Луцьку їх роздавали відвідувачам авторинку. В Калуші — водіям у черзі на заправці. В Одесі — відпочивальникам на пляжах. На Черкащині — рибалкам на озері. У Києві — відвідувачам нічних клубів.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...