facebook

Не платить аліментів на дітей роками, — що робити, радить адвокат

Працюйте зі своїм виконавцем — це правило номер один. Крім самої суми заборгованості, можна вимагати чи просити штраф, пеню за несвоєчасну сплату аліментів, яка може бути такою ж, як і сума заборгованості.
Крім цього, виконавець ухвалює на ім’я боржника ряд своїх тимчасових постанов-обмежень у правах виїзду за межі України, керування транспортними засобами, користування зброєю. Також виконавець зобов’язаний накласти арешт на майно і кошти боржника, зокрема й на банківських рахунках.


Підкажіть, що робити, якщо колишньому чоловіку за рішенням суду на двох дітей призначили аліменти, а він роками не платить? На гарячу лінію до редакції звернулась тернополянка Інна Кулик (прізвище змінене на прохання жінки, справжні дані є в редакції — прим. авт.).

— Ми прожили у шлюбі 10 років, він безбожно пив, виносив все з дому, — поділилась жінка. — ображав мене і дітей. Нарешті нас розлучили через суд – це окрема історія. Я подала на аліменти, бо він тоді офіційно ніде не працював. Суд призначив аліменти. Кілька разів він перекидав гроші на картку, кілька разів його мама щось давала. І все. Живуть в іншому містечку, управи на них немає. Що я можу зробити?

Крім аліментів ще штраф і пеня
Питання читачки ми адресували адвокатці Марії Бочан- Мосійченко.

В Україні, за даними Опендатабот, є близько 200 тисяч боржників зі сплати аліментів. Щороку цифри у цьому реєстрі тільки зростають, каже адвокатка.

— Працюйте зі своїм виконавцем — це правило номер один, — радить Марія Бочан- Мосійченко. — Крім самої суми заборгованості, можна вимагати чи просити у виконавців накласти штраф на боржника. Наприклад, батько не платить аліментів більше трьох років, утворилась заборгованість 131 тис.грн. Штраф по цьому склав 65 тис грн.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Можна стягнути з боржника пеню за несвоєчасну сплату аліментів. Це потрібно робити у суді. Наприклад, аліментна багаторічна заборгованість становить 214 тис. грн, то цілком ймовірно, що і пеня складе теж 214 тис.грн, але вона не може перевищувати суму самої заборгованості, каже адвокатка.

— Крім цього, виконавець ухвалює на ім’я боржника ряд своїх тимчасових постанов-обмежень у праві виїзду за межі України, полювання, праві керування транспортними засобами і користування зброєю, — каже Марія Бочан- Мосійченко.
Також виконавець зобов’язаний накласти арешт на майно і кошти боржника, зокрема і ті, які є рахунках у банках.

Якщо не працює чи не має грошей
— Багато клієнток звертаються із запитом: «Хочу подати на аліменти, але колишній офіційно не працює або ніде не працює, з нього не стягнуть, що робити?» Також багато чоловіків думають так само, тим самим маніпулюючи утриманням своїх дітей. Але це абсолютно хибна думка, — зазначила адвокатка.

Маючи на руках рішення про стягнення аліментів у розмірі 1/4 від доходу чоловіка, який не працює чи офіційно не працевлаштований, держвиконавець безумовно визначить щомісячну суму стягнення.

— Яку? 1/4 від середньомісячного доходу по регіону, — каже Марія Бочан-Мосейченко. — Наприклад, останнім клієнтам по Тернопільській області нарахували приблизно 3300 гривень на одну дитину. Такі аліменти реально щомісяця сплачуються батьком, який офіційно не працевлаштований.

Середня зарплата в Україні по регіонам — https://index.minfin.com.ua/ua/labour/salary/average/

Якщо у боржника справді немає коштів, у деяких випадках Закон передбачає притягнення до виконання суспільно-корисних робіт. Це роботи, які здійснюються на території певної громади: вивіз сміття, прибирання дворів і так далі.

— В законі йдеться про те, що територіальна громада такі роботи оплачує, — каже адвокатка. — Законодавець вбачає, що ці кошти будуть йти не боржнику, а перераховуватися державному виконавцю, а потім дитині.

Якщо неплатник не з’являється на роботи, до нього можуть застосувати адміністративний арешт, максимум на 15 діб. Виходить, що той, хто умисне ігноруватиме всі санкції, кілька разів на рік сидітиме по 15 діб за ґратами.

Якщо вам відомо про стан вашого виконавчого провадження, які дії вчинив виконавець, які має вчинити, яка сума належить вам і вашим дітям, однак батько дітей далі не платить аліментів, можна звернутись до адвоката. І неважливо, де боржник перебуває, працює чи ні — вихід завжди є!

— Хочу нагадати боржникам про кримінальну відповідальність за несплату аліментів, — каже адвокатка Марія Бочан- Мосійченко. — Покарання у вигляді громадських робіт на строк від вісімдесяти до ста двадцяти годин, арешт на строк до трьох місяців або обмеження волі на строк до двох років. Це стаття 164 Кримінального кодексу України.

 

Юридична довідка
Кримінальний кодекс України

Стаття 164. Ухилення від сплати аліментів на утримання дітей

ч. 1 Злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів), а також злісне ухилення батьків від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей, що перебувають на їх утриманні, — карається громадськими роботами на строк від вісімдесяти до ста двадцяти годин або арештом на строк до трьох місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.
ч. 2. Те саме діяння, вчинене особою, раніше судимою за кримінальне правопорушення, передбачене цією статтею, — карається громадськими роботами на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин або арештом на строк від трьох до шести місяців, або обмеженням волі на строк від двох до трьох років.
Примітка. У статтях 164 і 165 цього Кодексу під злісним ухиленням від сплати коштів на утримання дітей (аліментів) або на утримання непрацездатних батьків слід розуміти будь-які діяння боржника, спрямовані на невиконання рішення суду (приховування доходів, зміну місця проживання чи місця роботи без повідомлення державного виконавця, приватного виконавця тощо), які призвели до виникнення заборгованості із сплати таких коштів у розмірі, що сукупно складають суму виплат за три місяці відповідних платежів.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...