facebook

“З 1 січня пенсія стрімко збільшиться у цих 4-х категорій українців”: кому додадуть тисячі гривень?

З 1 січня в Україні планується підвищення пенсій чотирьом категоріям українців. Стало відомо, кому вже за півтора тижні додадуть тисячі гривень.

Як інформує “biz.today.ua”, у 2024-му пенсії громадянам перерахують тричі. На початку року збільшаться виплати у тих, хто отримує фіксовані виплати. Мінімальна пенсія зросте на 268 грн – до 2361 грн. Максимальну піднімуть на 2680 грн – до 23 610 грн. Це дорівнює десяти прожитковим мінімумам.

На найвищі виплати можуть розраховувати українці з найбільшим офіційним доходом, деякі військовослужбовці у відставці та інші особи.

Також передбачено доплати за стаж понад норму – понад 30 років страхового стажу для жінок та 35 років – для чоловіків. Кожен відпрацьований рік, який перевищує цей показник, передбачає надбавку у розмірі 1% прожиткового мінімуму. У 2023-му це 20,9 грн, а з 2024-го – вже 26,8 грн.

Підвищать виплати для 65-річних пенсіонерів, які мають необхідний стаж. Їм належить не менше 40% від мінімальної заробітної плати. Нинішній розмір їхніх пенсій – від 2680 грн, а з 1 січня – від 2840 грн.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Індексація пенсій у березні

У Міністерстві соціальної політики повідомили, що традиційний весняний перерахунок пенсій проведуть відповідно до нових правил. Раніше їх піднімали на суму середнього за три роки зростання заробітних плат та половини минулорічної інфляції. Неясно, як індексуватимуть виплати, але відомо про облік так званих балів та відпрацьованих місяців.

Індексація пенсій у квітні

Українцям із другого місяця весни збільшать мінімальну зарплату з 7100 до 8000 грн. Піднімуть пенсії тим, хто досяг 65-річчя та виконав вимоги щодо стажу. Зазначена категорія громадян отримуватиме не менше 3200 грн.

Планується перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам.

При розрахунку виплат середню заробітну плату громадянина за три роки множать на відношення середньої зарплати по країні до середньої зарплати майбутнього пенсіонера. Потім цю суму множать на кількість відпрацьованих років та на 1%.

Пенсіонер, який сплачував внески з середньої зарплати, може розраховувати на пенсію, яка складає близько 29% його доходу. Поки що це 4,5 тис. грн. Якщо громадянин заробляв “мінімалку” та сплачував з неї податки, він може розраховувати лише на найнижчу пенсію.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...