facebook

Доповідь ООН: від гніту бойовиків на сході страждають 2,7 млн людей

2,7 мільйона людей, які проживають в контрольованих бойовиках районах Донбасу, зазнають суттєвих обмежень свободи вираження поглядів, мирних зібрань та об’єднань, а також важких умов проживання.

215579

Про це йдеться у 14-й доповіді ООН щодо ситуацією з правами людини у зоні конфлікту на сході України.

“Під час свого візиту в Донецьк я закликав представників самопроголошеної “Донецької народної республіки” надати доступ гуманітарним організаціям та припинити позбавляти населення гуманітарної допомоги”, – цитує доповідь слова помічника генсекретаря ООН з прав людини Івана Шимоновича.

“Насильницькі зникнення, незаконні затримання, катування та жорстоке поводження залишаються глибоко укоріненою практикою, як в районах, контрольованих озброєними групами, так і на території, контрольованій урядом”, – йдеться у доповіді.

Шимонович також додав, що незалежні візити міжнародних експертів до всіх місць позбавлення волі є конче необхідними для попередження катувань та як передумова для успішного звільнення затриманих у форматі “всіх на всіх”, передбаченого мінськими угодами.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Він також додав, що цей стан викликає сумніви у можливості проведення вільних та чесних виборів на цій території, доки ситуація не зміниться.

Працівники Управління ООН з прав людини також зафіксували кілька випадків сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, йдеться у доповіді.

“Більшість заяв вказують на те, що погрози зґвалтуванням та іншими формами сексуального насильства використовуються як спосіб жорстокого поводження та катування в контексті незаконних та свавільних затримань, як чоловіків, так і жінок… Погрози сексуальним насильством, тілесними ушкодженнями чи вбивством щодо родичів жіночої статі, або їх затримання часто використовуються як засоби для примушення затриманих чоловіків зізнатися, зректися своєї власності, або вчинити інші дії, яких вимагають порушники, в якості передумови їх звільнення або безпеки”, – вказано у доповіді.

У документі додається, що безкарність продовжує бути ключовою ознакою конфлікту.

“Безкарність правоохоронних органів та органів безпеки за порушення прав людини залишається поширеною та часто пояснюється складнощами, викликаними існуючим збройним конфліктом. На територіях, контрольованих озброєними групами, законність і порядок занепали, та розвиваються паралельні структури”, – сказано у документі.

Шимонович переконаний, що лише повне виконання мінських угод відновить повагу до прав людини та дасть можливість вести нормальний та гідний спосіб життя.

джерело http://www.pravda.com.ua/

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...