facebook

СБУ викрило підприємство на Київщині, яке під час війни постачало до РФ засоби тактичної медицини: у компанії відреагували (фото)

Для маскування злочинної діяльності власник компанії займався розкруткою свого іміджу як волонтера, який передає медичні товари українським бійцям.

Служба безпеки України викрила одне із підприємств на Київщині, яке здійснювало оптові поставки засобів тактичної медицини до РФ.

Про це повідомляє пресцентр СБУ.”В організації оборудки підозрюється власник однієї з найбільших компаній в Україні, що виготовляє вироби з гуми та пластмаси, у тому числі для військового спорядження”, – йдеться у повідомленні.

За матеріалами справи, протягом 2022-2023 років ділки переправили до рф декілька партій тактичних джгутів та бинтів власного виробництва на загальну суму на понад 40 млн у гривневому еквіваленті.

За даними слідства, нелегальний маршрут пролягав через одну з європейських країн, де фігуранти створили підконтрольну фірму, яка замовляла товар нібито для продажу в ЄС. А насправді, після одержання продукції, іноземна структура відправляла вироби до Росії.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

На території країни-агресора тактичні медзасоби потрапляли до підсанкційних компаній РФ, що спеціалізуються на постачанні амуніції для російських військ.

Потім продукція надходила до індивідуальних аптечок російських загарбників, які воюють проти Сил оборони України.

Також окупанти направляли медзасоби до російських військових шпиталів у тимчасово окупованих регіонах нашої держави.

Як встановило розслідування, для маскування злочинної діяльності власник української компанії займався “розкруткою” власного іміджу як волонтера, що передає медичні товари українським бійцям.

Під час обшуків за адресами проживання фігурантів, а також в їхніх офісах та виробничих і складських приміщеннях підприємства, виявлено мобільні телефони, комп’ютери та документацію із доказами оборудки.

На підставі зібраних матеріалів слідчі Служби безпеки повідомили власнику компанії про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Наразі вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Фігуранту загрожує до 12 років тюрми із конфіскацією майна.

“Київгума” заперечує звинувачення СБУ у співпраці з Росією
Підприємство “Київгума” заперечує звинувачення Служби безпеки України щодо здійснення оптових поставок засобів тактичної медицини до Російської Федерації.

Про це заявив генеральний директор і співвласник “Київгуми” Андрій Острогруд у своєму дописі у Facebook.

“З лютого місяця 22 року ми повністю зупинили співпрацю з країною-агресором. Жодної поставки не було. Кошти, втрачені в РФ (дебіторку), списано, отримавши відповідні довідки ТПП про форс-мажор. Все це можна бачити як у нас в обліку, так і в податковій і митниці”, – написав він.

За словами Острогруда, компанії з Естонії та Швейцарії, які фігурують у справі СБУ, є потужними європейськими компаніями, з якими “Київгума” співпрацює вже багато років.

Острогруд підтвердив, що з лютого 2022 року “Київгума” поставила до компаній з Естонії та Швейцарії товару на суму близько 1 млн євро, як і вказано в інформації від СБУ.

“Але, повторюсь, ми на ці компанії поставляємо товар десятки років, і в цих сумах поставок – грілки гумові, клейона, спринцівки, напальники, соски та пустушки для дітей та інше. Тобто позицій “тактика” (про що можна довідатись у нас на офіційному сайті компанії) не було”, – запевнив керівник підприємства.

Гендиректор заперечив звинувачення СБУ щодо, зокрема, позиції “бинт Мартенса”. Це тонка гумова смуга завдовжки 3,5 та 5 м, яка використовується будь-де в побуті і яку “підприємство виробляє вже понад 70 років, його споживачами є тисячі компаній та приватних осіб”.

“Саме ці позиції фігурують в матеріалах справи, за якою нас звинувачують у “зраді”. Мало того, поставки цих позицій – це декілька десятків тисяч євро, а не мільйон”, – стверджує він.

На думку Острогруда, справа пов’язана з бажанням “збити компанію як єдиного і найбільшого виробника аптечок та завести своїх постачальників”.

Компанія “Київгума” планує через суд спростовувати звинувачення в її бік.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...