facebook

Чоловіка без руки підлітки жорстоко били і душили — усе знімали на відео

За життя 26-річного Юрія лікарі боролись майже 10 днів, але серце чоловіка зупинилось. Неповнолітні, яких запідозрили у катуваннях «на камеру», взяли під варту.


«20 хвилин» дізнались подробиці історії, яка трапилась напередодні Нового року на «Сонячному» у Тернополі. Від деяких деталей мороз по шкірі йде…
«Моя одна рука сильніша за твоїх дві. Бо «неможливо», — тільки в голові» — такий статус на сторінці у соцмережах не так давно опублікував 26-річний Юрій Д.

Чоловік мав інвалідність з дитинства, у нього не було частини лівої руки — майже до ліктя.

 

Били, знімали на відео і цілувались
2 січня Юрій помер у реанімації, — за 10 днів до цього вранці його ледь живого знайшла під вікнами будинку на Збаразькій двірничка. На тілі чоловіка не було живого місця, ще й цілу ніч він пролежав непритомний на морозі, дізнались «20 хвилин» із матеріалів у Судовому реєстрі.

Після огляду медики констатували, що у чоловіка множинні забої голови та тіла, обмороження обох стоп, оскільки він був без взуття, повідомили поліцейські.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Підозрюваних у його катуванні затримали майже одразу – це 17-річні підлітки, студенти-першокурсники тернопільських коледжів. Як вдалося дізнатися, Юрій познайомився із кривдниками у соцмережах та прийшов до них у гості зі своїм другом.

І дівчина, і хлопець — із багатодітних родин. На відео, яке самі ж знімали, і яке лягло в основу кримінального провадження, чітко зафіксовані всі тортури. За власною інформацією «20 хвилин», є там і всі гості вечірки. Ніхто з них не зупинив парочку і не заступився за чоловіка. На фоні закривавленого і непритомного Юрія, у перервах між побоями і знущаннями, І. із Б. цілуються…

«20 хвилин» знайшли та поспілкувалися із тими, що добре знали і загиблого, і пару підлітків, яких підозрюють у його смерті…

«Нормальні діти і абсолютно адекватні. Жодної агресії. Що сталось — не розуміємо…» Приблизно так в один голос відгукуються всі, хто знає і Б., і І. Обоє, попри юний вік, перебуватимуть під вартою без права внесення застави. А бувалі поліцейські кажуть, від цинічності і жорстокості злочину мороз по шкірі йде…

 

Взяли під варту без застави
У ході перевірки з’ясувалося, що потерпілий — інвалід з дитинства, — розповів «20 хвилин» речник поліції Тернопільщини Сергій Крета. Чоловіка в гості разом з товаришем запросили неповнолітні друзі. Молоді люди розпивали спиртні напої, а потім між ними виник конфлікт.

— Неповнолітні почали завдавати удари 26-річному знайомому — били по голові та тілу руками і ногами, ременем й шваброю, — каже Сергій Крета. — Коли чоловік втратив свідомість, вони винесли його у двір будинку і залишили там. Потерпілий пролежав на морозі всю ніч і лише вранці його побачила прибиральниця.

Неповнолітніх взяли під варту без права внесення застави та оголосили підозру відповідно до частини 2 статті 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене способом, що має характер особливого мучення, або вчинене групою осіб) та частини 1 статті 135 (залишення в небезпеці) ККУ.

— За багато років роботи в поліції бачив різне, але з такою підлітковою жорстокістю зустрічаюся вперше, — написав тоді на власній сторінці у Фейсбук начальник головного управління Нацполіції в області Сергій Зюбаненко. — Двоє неповнолітніх побили свого знайомого. Всі свої дії вони знімали на відео, захоплюючись своїм вчинком, а після того, як їхня жертва втратила свідомість, його непритомне тіло винесли, як якийсь непотріб, на мороз.

 

Було багато планів на життя
«Я навіть не хочу думати, що відчувають родичі цих неповнолітніх, але для себе я розумію, що жорстокість у дітей — це не провина вчителів чи друзів, а недогляд батьків, бо від виховання та стосунків в сім’ях залежить й те, якими виростатимуть наші діти», — додав головний поліцейський Тернопільщини.

 

Про загиблого Юрка, як поділились із «20 хвилин» знайомі хлопця, можуть сказати тільки хороше. Товариші кажуть, що не ідеалізують його, але те, що був щирим – підтверджують.

—Він був нормальним другом, надійним, займався спортом і навіть часом говорив про параолімпійські ігри, — розповів товариш Микола (ім’я змінюємо на прохання чоловіка — прим. авт.). — Бокс, боротьба, футбол… Він намагався всім довести, що і без руки можна жити, причому повноцінно. Був компанійським. Ті, хто його знав добре, ніколи навіть не звертали увагу на відсутність руки. У нього було багато планів на життя. Чого ж так?..

 

Обоє з багатодітних родин
У смерті Юрка слідство запідозрило І. К. та її хлопця Б. М. Обоє першокурсники різних коледжів, приїхали до Тернополя у вересні 2023-го. Б. проживав в гуртожитку, І. винаймала квартиру. Тут все і сталось.

Обоє підозрюваних, як з’ясували «20 хвилин», – із багатодітних родин. В родині І. що проживає у селі на Чортківщині, було п’ятеро дітей. Життя одного з них забрала онкологія. Ще один з братів Іри зараз несе строкову службу, ще один — боронить Україну у лавах ЗСУ. Ми поспілкувались зі старостою та іншими односельцями, проте не називатимемо їх у матеріалі, доки триває досудове розслідування щодо неповнолітніх, аби не ідентифікувати. У селі знають, у чому звинувачують І., але запевняють, що такого від неї не чекали. Люди просто шоковані. Як і одногрупники та викладачі в коледжі.

Інший підозрюваний — Б. М., — старший з трьох дітей у родині, в нього є ще дві молодші сестри. Він із села колишнього Шумського району.

 

— Нормальний, адекватний хлопець. Закінчив школу, шлейфів чи якоїсь жорстокості, агресії не було навіть і близько, — поділився з нами староста Олег К. — Так, я давав вже в суд йому характеристику. У мене шок. Абсолютно нормальна родина, одна з найкультурніших у селі. Мама, батько, діти хороші. З батьками стосунки нормальні. Його фактично виховує вітчим, але Б. взяв його прізвище і по батькові. Це багато про що говорить.

У коледжі, де вчиться хлопець, теж приголомшені новиною про затримання. У них вже була поліція та пояснили спантеличеним викладачам і одногрупникам, у чому звинувачують Б. У коледжі запевняють: навчався посередньо, зірок з неба не хапав, але це була нормальна дитина. Добрий і працьовитий. Агресія? Запевняють, що жодного разу за ним цього не помічали.

— Це такий хлопчина, от знаєте — сільський трудівник, робітний, руки роботящі. Щось зламалось в кабінеті — він сам, без прохань і нагадувань бере викрутку і ремонтує, — поділилась класний керівник і вихователь Оксана В. — Він прийшов до нас після 11 класу, було ще мало часу його пізнати, але ніколи я не помічала за ним агресії, якихось конфліктів. Звичайна дитина. Те, в чому його звинувачують, — навіть у старшому сні не могло прийти. Не знаю, як описати свій стан.

Б. — адекватний, йшов на контакт, з ним завжди можна було поговорити на різні теми, знав і роботу, і ціну грошам. Він не відмінник-передовик, але щоб забити до смерті людину — класна керівничка не може в це повірити. Жінка каже, його дівчину теж бачила: якось вона приходила до Б. у коледж. Чи були у них давні і міцні стосунки — не знає.
— Виправдувати його не буду, як накоїв — нехай відповідає, як би гірко це не було, — каже класна керівничка. — Він шукав роботу. Казав мені, мовляв, треба заробити гроші, бо як у червні закінчиться навчання, потрібно шукати та винаймати житло. Вчився на спеціальності слюсар з ремонту колісно-транспортних засобів. Це йому подобалось. Тітка допомагала, яка за кордоном, підтримка була, батьки нормальні — все було для того, щоб було нормальним життя. А тепер і людське забрав, і своє зламав…

 

Хто ще був на застіллі
Хто виносив на мороз непритомного Юрка — мають встановити під час слідства. Поки що версією є та, що це зробили Б. з І. Хоча, можемо припустити, навряд чи дівчині під силу було тягнути бездиханне тіло досить кремезного спортсмена.

Від чого саме помер Юрко – від переохолодження чи побоїв, також мають встановити експерти в рамках кримінального провадження. Але опис попередніх висновків експертів тілесних ушкоджень, які були у Юрка, займає кілька сторінок.

— У ході досудового розслідування також встановлено, що обвинувачені здійснювали зйомку спричинених ними тілесних ушкоджень на свої мобільні телефони, при цьому коментуючи свої дії та наслідки своїх дій з посмішкою, глузуючи та насміхаючись над потерпілим, а також в їх словах була присутня радість та гордість про скоєне, що свідчить про особливий цинізм та жорстокість останніх, — йдеться у матеріалах справи.

Адвокат І. Павло Дзюба у суді просив домашнього арешту для неповнолітньої підзахисної. Адвокат Б. Тарас Строцень — будь-якої міри запобіжного заходу, не пов’язаної з триманням під вартою, або хоча би визначення суми застави. Суд обом відмовив. Обидва адвокати повідомили «20 хвилин», що вже оскаржили ухвалу Тернопільського міськрайсуду до апеляційної інстанції.

Юридична довідка
Кримінальний кодекс України

Стаття 121. Умисне тяжке тілесне ушкодження

ч. 2. Умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене способом, що має характер особливого мучення, або вчинене групою осіб, а також з метою залякування потерпілого або інших осіб, чи з мотивів расової, національної або релігійної нетерпимості, або вчинене на замовлення, або таке, що спричинило смерть потерпілого, — карається позбавленням волі на строк від семи до десяти років.

Стаття 135. Залишення в небезпеці

ч. 1. Завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження через малолітство, старість, хворобу або внаслідок іншого безпорадного стану, якщо той, хто залишив без допомоги, зобов’язаний був піклуватися про цю особу і мав змогу надати їй допомогу, а також у разі, коли він сам поставив потерпілого в небезпечний для життя стан, — карається обмеженням волі на строк до двох років або позбавленням волі на той самий строк.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...