facebook

За пенсію ще доведеться поборотись: українцям змінюють правила

Проблеми з виходом на пенсію у ряду українців розпочнуться вже з наступного року

Українцям доведеться поборотись за пенсію, оскільки правила виходу на заслужений відпочинок переглянуть. Ці зміни передбачені Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

З 1 січня 2024 року в Україні підвищили вимоги до страхового стажу для виходу на пенсію. Так, 60-річний українець може вийти на заслужений відпочинок, маючи щонайменше 31 рік стажу.

Посилення правил передбачено реформою, запущеною в 2017 році. З того часу вимоги до стажу щорічно підвищуються на 12 місяців. Вже за кілька років українців пускатимуть на пенсію у 60 років лише за умови, що вони набрали щонайменше 35 років стажу.

За даними ПФУ, до початку повномасштабної війни середній стаж українців, які виходять на пенсію, становив 32 роки. Отже, 2024 року більшість громадян не матиме труднощів при виході на заслужений відпочинок. Втім, уже з наступного року низці українців доведеться поборотися за пенсію, адже стажу може не вистачити.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Як змінюватимуться вимоги для пенсії у 60 років:
у 2025 році – мінімум 32 роки стажу;
у 2026 році – мінімум 33 роки стажу;
у 2027 році – мінімум 34 роки стажу;
у 2028 році – мінімум 35 років стажу.
Ті, хто не набере необхідної кількості стажу, буде змушений залишитися на роботі до 63 або 65 років, коли вимоги до стажу трохи пом’якшуються.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...