facebook

Різдвяний піст 2021-2022: скільки триватиме та що під забороною

 28 листопада, розпочнеться Різдвяний, який завершиться у Святий вечір – 6 січня. Різдвяний піст ще називають Пилипів піст, або Апостолів піст. Така назва пов’язана із тим, що підготовка до посту починається 27 листопада у день святого апостола Пилипа.

Скільки триває Різдвяний піст

Різдвяний піст триває 40 днів. Чому 40? Така кількість днів відповідає кількості днів говіння Ісуса Христа у пустелі, перед початком Його трирічних проповідей. Саме стільки постували і пророк Мойсей, і пророк Ілля перед важливими подіями у їхньому житті.

Для чого потрібен піст
Піст – це підготовка душі та тіла до зустрічі великого свята, у даному випадку – до свята Різдва Христового.

Заговини на піст, або Пилипівка
Сьогодні, 27 листопада, починаються заговини на піст. У давнину наші пращури готували найсмачніші страви та пригощали сусідів та родичів. Зараз священики рекомендують навпаки, зменшити кількість їжі, спрямувати свої думки до Євангелія та читання молитов.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Що можна та не можна їсти у Різдвяний піст

Різдвяний піст не такий суворий, як Великий. У ці дні дозволено вживати рибу. Єдине суворе правило згідно церковного уставу – це утримання від м’яса, молочних продуктів та яєць.

Новорічний стіл – не виключення. Він готується відповідно до календаря посту. Замість м’ясних страв можна приготувати страви з соєвих продуктів, а до каш чи картоплі додати свіжі овочі, листя салату й домашні смачні соління.

Що можна та не можна робити у Різдвяний піст
У піст забороняється таїнство вінчання та хрещення, дозволені виключно сповідь та причастя.
Особливості посту – у дотриманні внутрішнього спокою і миру, частих молитвах, відвідуванні храму (за можливості), виконанні заповідей. Треба уникати крайнощів, аби не впасти у марнославство чи фанатизм.
Не можна засуджувати інших за те, що вони не дотримуються посту, чи дотримуються не так, як ви чули або знаєте. Взагалі варто уникати порівнянь себе з іншими. Кожна людина – унікальна для Господа, і вас чи будь-яку іншу людину не можна порівнювати ні з ким іншим.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...