facebook

Нові штрафи від 8000 до 85 тисяч грн: хочуть роздавати замість повісток – подробиці драконівського закону

Що про це відомо

Кабінет міністрів пропонує перед Верховною Радою суттєво збільшити покарання для чоловіків, які ухиляються від військового обліку та мобілізації.

У законопроєкті №10379, зареєстрованому в парламенті наприкінці грудня 2023 року, Кабінет міністрів пропонує перед Верховною Радою значно посилити карантинні заходи для чоловіків, які уникають військового обліку та мобілізації.

Про це повідомляє сайт Апостроф.

Серед запропонованих заходів уряд не лише планує збільшити грошові штрафи для ухиляючихся, але й вводить можливість затримання громадян протягом конкретного періоду у випадках порушення ними законодавства та мобілізаційних вимог. Також пропонується розглядати відмову від проходження медичного огляду у військовому лікарні як кримінальне правопорушення.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

В порівняльній таблиці до законопроєкту також вказані запропоновані розміри збільшених штрафів. Наприклад, за порушення правил військового обліку призовниками, військовозобов’язаними, резервістами передбачено штраф у розмірах від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8 500 грн до 17 000 грн) за статтею 210.

Стосовно порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок, військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію відповідно до статті 210-1 передбачається штраф для громадян та посадових осіб в розмірах від 2000 до 5000 (від 34 000 грн до 85 000 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Більш суворі покарання передбачені для посадових осіб, які порушують мобілізаційні заходи в умовах особливого періоду. Зокрема, дії, описані у частині 1 статті 210, які вчинені в умовах особливого періоду, можуть призвести до накладення штрафу від 9 000 до 12 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 153 000 грн до 204 000 грн).

В пояснювальній записці до законопроєкту відзначено, що адміністративне стягнення за вчинення правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 в особливий період, може бути застосоване протягом трьох років з дня вчинення або виявлення порушення.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...