facebook

Хто вбив Бандеру? В Україні вперше оприлюднили секретні архіви СРСР

Служба зовнішньої розвідки України оприлюднила документи про вербування вбивці члена Організації українських націоналістів Степана Бандери Богдана Сташинського, стеження за головою Директорії Української Національної Ради Симоном Петлюрою, роботу спецслужб у середовищі української еміграції.

Про це повідомляє intermarium з посиланням на 24канал

Закрема, зазначається, що СЗРУ розсекретила, оцифрувала й оприлюднила архівні матеріали про агента КГБ Богдана Сташинського, який вбив Степана Бандеру та Льва Ребета. Усього ці матеріали складають сім томів, які можна переглянути в режимі онлайн за цим посиланням.

Окрім цього, розвідка розсекретила архівні матеріали про спробу органів держбезпеки Радянського Союзу в період 1933-1936 роках завербувати одного з керівників розвідки Української Народної Республіки Василя Недайкашу.

У цих матеріалах є чимало цікавої інформації, зокрема, про неодноразові спроби агентів ОГПУ встановлювати контакти з Василем Недайкашею під час його проживання у Франції, залучання до співпраці, розкриття ним розвідувальної мережі емігрантського уряду УНР на території СРСР і до надання сприяння у спробах завербувати керівника спецслужби УНР в екзилі генерал-хорунжого Всеволода Змієнка.

Також доступні матеріали про еміграцію 20-30-х років минулого сторіччя, у міжвоєнний період 1920-1930-х років, а також деякі матеріали, що стосуються Симона Петлюри.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Зазначається, що оприлюдненням подібних документів Україна прагне унормувати архівну політику. Згідно з законопроектом №2540 “Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років”, який Верховна Рада ухвалила 9 квітня 2015 року, усі архіви радянських репресивних органів мають бути відкриті.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...