facebook

Штормитиме всі вихідні: магнітні бурі жовтого рівня накриють Землю

Найближчим часом очікуються перепади геомагнітної активності. Що таке магнітна буря

На Сонці часто виникають численні вибухи та сплески, які провокують викиди сонячної енергії у різних напрямках, у тому числі й у бік Землі. Ця енергія складається із заряджених частинок (протонів та електронів), які здатні швидко переміщатися у просторі.

Коли ця енергія досягає магнітосфери Землі, вона провокує активність, яка сонячними або магнітними бурями.

Вчені розрізняють кілька різних класів і потужностей цих магнітних бур – від К-індексу 2 до К-індексу 9. Усі бурі понад К-індексом 5 – це потужні магнітні бурі, які можуть завдати чимало наслідків.

Такі бурі можуть спричинити збій у роботі електроніки, супутників, порушення роботи GPRS, мобільного зв’язку. А при бурях К-індексу 7 або 8 можуть бути унікальні явища – полярні (північні) сяйва. Також бурі червоного рівня можуть проводити самопочуття людини.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Прогноз сонячної та геомагнітної активності на 8-10 лютого 2024 року опублікував Центр прогнозування космічної погоди Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США.

Геомагнітні бурі класифікуються за рівнем потужності – К-індексом – від показника 2 до 9. Чим вищий К-індекс, тим сильніша буря та її наслідки і вплив на людей і техніку.

Зазначимо, що прогноз може змінитися, оскільки дослідники сонячної активності оновлюють свої дані кожні три години.

Після кількох днів потужних магнітних бур очікується затишшя, проте триватиме воно недовго – лише 8 лютого. А вже 9 лютого очікується геомагнітна активність з К-індексом 4 (жовтий рівень), що відповідає сильній магнітній бурі, яка зберігатиме свою потужність і 10 лютого.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...