facebook

Врятував 200 воїнів ціною власного життя: рідні та побратими здійснили мрію загиблого захисника України

Рідні вшанували загиблого захисника України.

Журналіст Микола Рачко мріяв про власну книгарню, а коли почалась війна – пішов захищати Україну. Загинув військовий поблизу Бахмута. Мрію хлопця про власну крамницю взялися втілювати друзі й рідні. Напередодні у Вінниці вони відкрили книгарню “Герої”.

Про це йдеться в сюжеті кореспондента ТСН Валерія Кузнецова.

Рідні, друзі та побратими Миколи об’єдналися і здійснили його мрію. Книгарню назвали “Герої”. Тут усе, як він хотів, розповідає сестра Антоніна. Витримана англійська класика, можливість дивитися і читати одразу і всі книжки – українською.

“Мала би бути книгарня, яка стане простором, де будуть зустрічі з авторами, письменниками, видавцями. Ми зараз будемо запрошувати репортерів, які працюють на фронті, фотографів, волонтерів, це місце вже є улюбленим для багатьох”, – каже сестра загиблого військового Антоніна Люлька.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Микола Рачок редагував і працював журналістом, за мирного життя спеціалізувався на автотемі. Він мав досвід служби, і коли почалося повномасштабне вторгнення, одразу пішов до військкомату, служив у 58-й мотопіхотній бригаді. Пройшов найпекельніші ділянки фронту. І своє почуття гумору не зраджував навіть там.

Загинув Микола Рачок влітку 2022 року в Покровському неподалік Бахмута. З побратимом пішов на позицію спостерігати за ворогом.

“Треба було просто передавати інформацію, але він почув у рацію, що позиції, які були зайняті нашими, вони не мали боєприпасів, зовсім. А перед ними всіма стояли “вагнерівці”, – згадує сестра загиблого.

Побратима було поранено, вогонь Микола взяв на себе.

“Я пам’ятаю його слова, коли буде змога зберегти життя тим, на кого вдома чекають діти, він це зробить, і хлопці сказали, що він врятував 200 чоловік”, – каже Антоніна Люлька.

Почути історію Миколи Рачка відтепер можна у книгарні, відкритій на його честь. У ній немає професійних консультантів. Персонал – це родичі, друзі, а ще – побратими героя.

Рідні знайшли щоденник Миколи, де він занотував 21 бажання. З-поміж інших бажань Миколи рідні обов’язково видадуть книжку, про яку він думав – “Записки строковика”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...