facebook

Яке покарання чекає на українців, які виїхали за кордон

Важливе роз’яснення

Адвокат роз’яснив, яке покарання загрожує українцям, котрі вирішили “перечекати” мобілізацію за кордоном
У період загальної мобілізації деяким чоловікам все одно можна виїхати за кордон: за сімейними обставинами, станом здоров’я або по роботі. Деякі особи користуються цим, щоб уникнути мобілізації до ЗСУ, повідомляє b2bconsult.ua.

Адвокат Богдан Пересада повідомив, що під час воєнного стану право чоловікам, звільненим від мобілізації, виїжджати за кордон можуть надати:

Військові чи правоохоронні органи;
Військові адміністрації;
медичні заклади;
Одержувачі чи відправники гуманітарної допомоги.
Вказується, що за кордоном вони можуть перебувати не більше 30 календарних днів. Якщо після закінчення цього терміну людина не повернулася до України, то відповідна військова адміністрація чи Мінінфраструктури скасовує своє рішення.

Але правозахисники наголосив, що жодного покарання для чоловіка за те, що той виїхав і не повернувся, за українським законодавством немає.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За словами адвоката, постанова Кабміну не є законом, тому неможливо запровадити адміністративну чи кримінальну відповідальність.

Адвокат додав, чи намагатимуться притягти таких громадян до якоїсь іншої відповідальності, сказати складно. Але прямої відповідальності за порушення термінів перебування за кордоном наразі немає.

Теоретично, додав адвокат, можливо, хтось і може спробувати притягнути таку особу до відповідальності за ухилення від мобілізації. Але Пересада вважає, що це є малоймовірним.

Також спроба притягнення до відповідальності не означає, що відповідальність буде точно за таке порушення. Варто зазначити, що зараз суди навіть з урахуванням фактів, що підтверджують спробу ухилитися від мобілізації, виносять умовний термін.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...