facebook

Спочатку штраф, а потім позбавлення майна: українців із будинками та квартирами вже попередили

Подробиці

Українців, які мають борги, попередили, що спочатку буде штраф, а потім і конфіскація майна
З моменту запровадження військового стану в Україні пеню за борги за комунальні послуги було заборонено. Однак у січні цього року мораторію було скасовано. Тепер до боржника можуть застосовуватись різні санкції. У коментарі виданню “Фокус” старший юрист ТОВ ЮКК “Де-юре” Іван Топор розповів, що якщо власник житла своєчасно не вносить плату за комунальні послуги, то постачальник має право нарахувати боржнику пеню. Її розмір має бути не більше 0,01% від суми заборгованості.

«Комунальні послуги, як і будь-які інші платні послуги, мають оплачуватись у порядку та строки, визначені договором. Для початку слід визначити загальний перелік наслідків у разі несплати заборгованості за комунальні послуги, а далі вже можна розглянути винятки, які можуть застосовуватися до певної категорії громадян у період військового стану», – пояснив юрист.

При цьому заборона на відключення домогосподарств від комунальних послуг та інші санкції діє лише на СОТ та у місцях бойових дій.

До якої відповідальності можуть притягнути споживача за борги
Для стягнення заборгованості за ЖКП постачальник послуг має право подати позов. За словами Івана Топора, “у разі звернення постачальника послуг до суду з позовом про стягнення заборгованості, крім стягнення суми заборгованості, пені, штрафу тощо, боржник має компенсувати позивачу ще й витрати на судовий збір та інші витрати, компенсація яких визначена судом, наприклад, видатків на юридичну допомогу”

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Після того, як рішення суду набуде чинності, борг може стягнути державний або приватний виконавець. У цьому випадку споживачеві можуть:

заблокувати платіжні картки та банківські рахунки до погашення заборгованості,
нарахувати пеню у розмірі, що не перевищує 0,01% від суми заборгованості.
У разі боржника буде зобов’язаний оплатити послуги виконавця у вигляді 10% від суми стягнення.

Чи відберуть майно за борги за комуналку
За словами експерта, практики відчуження нерухомого майна для погашення заборгованості за комунальні послуги “майже ніколи не траплялося, адже борг має бути пропорційним вартості об’єкта нерухомості”.

Проте юрист звертає увагу, що у разі коли сума боргу за комунальні послуги порівнянна вартості майна, ризик його відчуження стає набагато вірогіднішим.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...