facebook

ТЦК не мають права затримувати людей: нардеп відкрила людям правду про операцію “бусик”

Примусова мобілізація є порушенням закону, а співробітники ТЦК не мають повноважень на затримання та насильницьке переміщення громадян в автомобілі чи автобуси. Про це заявила в інтерв’ю “Українській правді” член Комітету Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Ірина Фріз.

За словами Фріз, такі дії співробітників ТЦК підпадають під статтю 146 Кримінального кодексу “Незаконне позбавлення волі та викрадення людей”.

“Громадяни, знаючи свої права, можуть оскаржити незаконні дії ТЦК та СП. Якщо представники держави вчиняють такі дії, це ставить під сумнів законність дій самої держави. Військові мають право перевіряти документи, але не затримувати та насильно відвозити людей, що порушує статтю 365 Кримінального Кодексу”, – сказала вона.

Як зазначила член Комітету Ради, ТЦК слід вивести із підпорядкування Міноборони. На її думку, ця структура має бути цивільною, і саме цивільні особи мають займатися мобілізацією, а військові мають обирати людей, які підходять за критеріями, вже в навчальних центрах.

“Протиправні дії ТЦК та СП дискредитують військових, що неприпустимо за нинішніх умов. Такі дії можуть бути оскаржені в адміністративному порядку”, – наголосила Фріз.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Також вона повідомила, що подала разом із колегами звернення до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, оскільки порушення відбуваються на рівні Кабінету міністрів. Фріз заявила, що виконавча влада своїми постановами в рамках закону про мобілізацію намагається за допомогою підзаконних актів перевищити свої повноваження, що неприпустимо.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...