facebook

Від кліщів в Україні можна підхопити “літній тиф”

Про деякі хвороби, що передаються кліщами, широко відомо — це хвороба Лайма, кліщовий енцефаліт. А от про марсельську гарячку багато хто чує вперше. Між тим, вона також передається людині від кліщів, зауважує газета Експрес.

klishch

 

Як саме? Докладніше розпитуємо Михайла Андрейчина, президента Всеукраїнської асоціації інфекціоністів, члена-кореспондента НАМН України, та Андрія Бондаренка, доктора медичних наук, лікаря-інфекціоніста вищої категорії.

— То що це за новий сюрприз від кліщів?

М. Андрейчин: — Марсельська, або, як її ще називають, плямиста гарячка — це гостра інфекційна хвороба з групи рикетсіозів. Трохи поясню: рикетсіози — це хвороби, які спричиняються своєрідними внутрішньоклітинними мікроорганізмами (рикетсіями). Скажімо, до групи рикетсіозів належать висипний тиф, гарячка Ку, волинська гарячка. Власне, збудником марсельської гарячки є Riketsia сonorii, яку переносять кліщі.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

— Але ж її переносять не всі кліщі, а лише певний вид?

М. Андрейчин: — Основним джерелом інфекції є бурі собачі кліщі. Але вони живуть не лише на собаках, а й на рогатій худобі, котах та багатьох диких тваринах. Насмоктавшись крові, самка кліща відкладає тисячі яєць у щілини собачої будки, тріщини в стінах тощо. Людина інфікується при укусі зараженого кліща або навіть при втиранні в рану чи потраплянні на слизові оболонки очей, носа, рота решток убитого кліща. До речі, кліщі здатні передавати збудника наступним поколінням через свої яйця.

В Україні щорічно реєструються десятки випадків цієї інфекції — переважно в південних регіонах. І навіть за таких цифр марсельська гарячка вважається найпоширенішим рикетсіозом в Україні, хоча насправді випадків є набагато більше, просто діагноз вдається встановити рідко. Пік захворюваності припадає на весну-літо, тому часто цю хворобу ще назвають “літнім тифом”.

А. Бондаренко: — Скажімо, уперше її було виявлено в Україні у 30-40 роках минулого століття. Хворий, який потрапив до лікарні з підозрою на висипний тиф, повідомив, що мав мисливського пса, з якого недавно знімав кліщів. Пригадав, що кілька разів роздусив кліщів. Власне, якщо потім торкнутися пальцем кон’юктиви ока або слизової оболонки носа, відбудеться зараження.

— Як проявляється марсельська гарячка?

М. Андрейчин: — Специфічним симптомом є плямиста висипка. У хворого збільшуються лімфатичні вузли. Ще один специфічний симптом — утворення на місці укусу червоної плями з темно-коричневою кіркою в центрі. Інкубаційний період триває до 18 діб. Хвороба починається гостро — з підвищення температури тіла до 38 — 40 градусів. Гарячковий період може тривати до двох тижнів. На 3 – 4-й день з’являється плямиста висипка, яка швидко поширюється по всьому тілі, можливі численні точкові крововиливи. Висип триває приблизно тиждень, залишаючи після себе пігментацію. Хворі скаржаться на біль голови, загальну слабкість, збільшуються печінка та селезінка. Трапляються ускладнення з ураженням нервової системи й навіть смертельні випадки. Діагноз можна підтвердити з допомогою аналізів. Для дослідження беруть кров хворого, кірки з “чорної плями”, а також самих кліщів. Якщо лікування почати вчасно, людина швидко одужає.

— Чи можна захиститися від марсельської гарячки?

М. Андрейчин: — Якоїсь специфічної профілактики немає. У деяких країнах після укусу кліща з профілактичною метою призначають відповідні антибіотики. Загалом, слід брати на облік дворових собак і обробляти їх інсектицидами. Тими ж препаратами обробляють собачі будки. Власники тварин мають знати про запобіжні заходи: так, перед зніманням кліщів, що присмокталися, необхідно одягнути гумові рукавиці. Маніпуляцію треба виконувати дуже обережно, щоб не роздушити кліща. Видалених кліщів рекомендується знищити шляхом спалювання або інсектицидами.

А. Бондаренко: — Загалом, після укусу будь-якого кліща бажано протягом двох тижнів щоденно замірювати температуру тіла, а в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі обов’язково звернутися до лікаря.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...