facebook

“Випив? На 10 років за ґрати!” – нові правила покарання водіїв

За керування автомобілем у стані наркотичного сп’яніння водієві може загрожувати до 10 років в’язниці. Про це повідомляє nashvancouver.com.

Разом з законопроектом про легалізацію марихуани було введено і законопроект, який дозволить поліції брати у водія “усний рідкий зразок” – слину – якщо правоохоронці підозрюють водія у вживанні наркотичних речовин. Позитивний результат тесту може призвести до подальшого тестування, яке включає аналіз крові.

Нові покарання чекають водіїв, які споживали наркотики протягом двох годин перед водінням. Якщо в мілілітрі крові водія буде від 2 до 5 нанограмм ТГК – активної речовини канабісу, то йому загрожує штраф в розмірі до $ 1000.

Водієві, який матиме рівень в крові більше п’яти нанограмм ТГК, або який пив алкоголь і курив марихуану одночасно, загрожує штраф і, можливо, тюремне ув’язнення. У більш серйозних випадках (аварії, смерть), за керування автомобілем в стані наркотичного сп’яніння водієві може загрожувати до 10 років.

Уряд не уточнив, який пристрій для тестування на наркотики він би порекомендував поліції, але в інших країнах використовується система DrugWipe, яка може виявити сліди марихуани, опіатів, кокаїну, амфетаміну, метамфетаміну (MDMA, екстазі), бензодіазепінів і кетаміну.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Алкоголь за кермом є основною причиною дорожньої смертності і травматизму в Канаді,” – заявив представник ліберальної партії Білл Блер. “Для того, щоб додатково захистити канадців, наш уряд прагне до створення нових законів, щоб більш суворо карати тих, хто їздить у стані наркотичного сп’яніння від марихуани, алкоголю та інших наркотиків”.

Для порівняння Європейський Союз має межу в тільки один нанограмм ТГК, Сполучене Королівство – два нанограмма. В Австралії та США передбачають кримінальну відповідальність за водіння з будь-яким виявленим рівнем заборонених препаратів в організмі.

При цьому деякі дослідники, в тому числі з Національного інституту з питань зловживання наркотиками в США, вважають, що просто немає адекватних способів виміряти рівень ТГК.

Ці побоювання розділяє Ерін О’Тул, кандидат на пост глави Консервативної партії Канади.

«Трюдо не врахував той факт, що немає перевірених, надійних тестів, які дозволять визначати, що порушення сталося через вживання марихуани”, – сказав він в заяві.

Співробітники поліції тепер зможуть провести огляд будь-якого водія за допомогою спеціального засобу – алкотестера. Раніше перевірка могла бути призначена тільки, якщо офіцер мав обґрунтовані підозри, що водій перебуває під впливом алкоголю або наркотичних препаратів.

Уряд вніс ці зміни тому, що їх дослідження показало, що багато п’яних водіїв вміло маскувалися під час звичайної перевірки і уникали штрафу. Ще одна мета цієї зміни – прибрати все сперечання в питанні, чи дійсно поліцейський має «обґрунтовані підозри» змушувати водія дути в тест чи ні. Тепер вони не повинні нічого пояснювати, вони просто будуть ставити перед фактом.

Міністр юстиції також заявила про зміни в очікуванні програми блокування інтерлок. Основна функція програми – не дати можливість водієві завести автомобіль, якщо в його диханні міститься алкоголь в концентрації, що перевищує встановлену законом норму.

В даний час, водії, які порушили в перший раз, повинні чекати рік, перш ніж вони потраплять в програму інтерлок для того, щоб мати можливість знову їздити.

Запропонований законопроект дозволить скоротити час очікування. Так, ті, що порушили вперше, будуть відразу видавати інтерлок, а ті, які порушили двічі, чекатимуть три місяці, за більшої кількості разів – шість місяців.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...