facebook

Залежність від соцмедіа та поради, як із неї вирватися

Коли сподівання на нові лайки змушує вас заходити в Facebook серед ночі, коли ви не милуєтеся гарною квіткою, а думаєте про те, як краще запостити її у Instagram – це ознаки залежності від соцмедіа. Як її розпізнати та подолати, розказали експерти.

Коли ви зібралися нарешті почати займатися спортом або приготували якусь смакоту , то “лайки” та приязні коментарі від інтернет-друзів у соцмережах – це наче теплі групові обійми та оплески. Соцмережі справді помагають людям досягати мети, даючи їм підтримку. Наука з цим не сперечається, пише Daily Burn.

Наприклад, дослідники з Медичної школи Массачуссетського університету з’ясували, що учасники програми зі зменшення ваги, котрі було членами міцної спільноти в Twitter, досягли кращих результатів за тих, хто не мав такой онлайн-підтримки.

Але в соцмедіа є й темний бік, про який дедалі частіше з занепокоєнням говорять психологи. По-перше, порівнюючи своє життя із інстаграмним життям своїх френдів, які займаються йогою в гарних штанцях або подорожують кожні вихідні, людина засмучується. По-друге, вона часто підсідає на гачок чужого схвалення.

“Люди йдуть на платформи соцмедіа, щоби відчути себе ліпше. Але почуваються там ліпше лише за умови, якщо хтось лайкне їхні фото”, – констатує психолог Ліза Строман.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Із її слів, чимало досліджень виявили, що люди, які регулярно проводять вільний час у Інтернеті, мають вищий рівень тривожності та депресій.

“Термін “залежність”, може, буде надто різким, але мозок не розрізняє задоволення, яке надходить від якихось речовин, і задоволення, яке людина отримує від поведінки, котра генерує радість, наприклад, сексу чи азартних ігор”, – каже професор Каліфорнійського державного університету Офір Тарел, котрий вивчає інформаційні системи та теорію прийняття рішень.

“Часом ваш френд постить щось цікаве. Часом ви отримуєте багато лайків, а іноді – жодного. З часом мозок навчається чекати на ці винагороди та шукати їх частіше”, – додає науковець.

Іншими словами, це прагнення винагороди в якості викиду допаміну змушує нас лізти в Facebook серед ночі.

Як же визначити, чи здорові у вас стосунки з соцмедіа? Зі слів Тарела, це так, якщо соцмедіа посідають нижчий щабель у списку ваших пріоритетів. Якщо ви захоплюєтеся весняними квітами, а не просто їх постите. Але, в будь-якому випадку, є добра новина: на відміну від інших залежностей, залежність від соцмедіа досить просто побороти.

Встановіть час та періодичність, коли ви заходитимете в соцмережі

Якщо ви знаєте за собою звичку зазирати в Facebook що кілька хвилин, то пообіцяйте собі робити це, наприклад, раз на годину. А може, оберіть один день на тиждень, коли не заходитимете туди взагалі. І, головне, не хапайтеся за гаджет, щойно прокинулися, та обійдіться без нього перед сном.

“За день ми поглинаємо еквівалент вмісту шести газет, але наш мозок не створений для цього. Нам потрібен час на активне відновлення”, – каже Строман.

Постіть для себе, а не для інших

Правильний мотив для посту – коли вам кортить чимось поділитися зі світом, а не прагнення чужого схвалення.

Пам’ятайте, реакція людей на ваші пости – це не їхнє ставлення до вас

Наприклад, деякі люди воліють не коментувати депресивних постів на кшталт: “У мене був важкий тиждень”, бо бояться засмутити вас іще більше. І не вітають когось зі схудненням, бо для них самих це – болісна й неприємна тема.

Старайтеся надихати інших

“Я не хотіла бути однією з цих людей, які дратують, постячи заради уваги… Лайки, фолловери та визнання нічого для мене не означають. Щоденна підтримка, любов та натхнення, яку я отримую від моєї аудиторії – ось моє все. Це справді дещо особливе”, – ділиться 21-річна фітнес-блогерка Мейсі Вандершмідт, котра має 50 тисяч підписників.

Нагадаємо, нещодавно Папа Римський Франциск звернувся до молоді з закликом не дозволяти соцмедіа збивати себе з вірного шляху.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...