facebook

Чому поганий сон шкодить здоров’ю і кар’єрі, та як цьому запобігти – 9 порад

Згідно з даними, запропонованими підрозділом медицини сну Гарвардської медичної школи, недосипання лише ненадовго може дати людині приріст продуктивності.

Одразу потому з’являються набагато суттєвіші негативні ефекти – раптові зміни настрою, погіршення здатності концентруватися, послаблення функцій мозку, йдеться на The Huffington Post.

Дослідники Університету Рочестера переконані, що нестача сну сповільнює процеси сприйняття інформації та здатність людини знаходити вихід із складної ситуації. Недосип убиває креативність.

Саме ці негативні наслідки здатні вплинути не лише на здоров’я людини в цілому, а й на працездатність та кар’єру.

У глобальних масштабах він здатен провокувати появу серцевих нападів, діабету другого типу, ожиріння та різні хронічні захворювання.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Люди, які сплять менше 6 годин, на 30% більш схильні до надмірної ваги, ніж ті, хто присвячує нічному відпочинку 7-9 годин.

Окрім очевидних переваг достатнього сну, є ще здатність керувати своїми емоціями та не піддаватися тискові обставин, що дуже важливо для людини на робочому місці.

Для тих, хто хоче зберегти фізичне й емоційне здоров’я, досягати успіху в роботі й позбутися проблем зі сном, є 9 порад фахівців, як покращити свій сон.

Тримайтеся подалі від снодійних

Під “снодійними” маються на увазі будь-які засоби, що застосовує людина, аби швидше поринути у стан спокою – чи то алкоголь, чи спеціальні пігулки.

Вони втручаються у природній процес сну та впливають на його якість. Перш ніж вдаватися до снодійних, експерти радять, наприклад, не зловживати кофеїном.

Припиніть пити каву (принаймні після обіду)

Кофеїн – потужний стимулятор, який здатен втручатися у природній процес сну, збільшуючи вироблення адреналіну.

Експерти вважають, що кофеїн має 6-годинний період напіврозпаду, а отже 25% цієї речовини в організмі утримується тривалий час. Якщо ж людині, яка “перебрала” з кавою, все-таки вдасться заснути, попереду у неї буде ніч без відпочинку, тому що дія основного кавового складника може втручатися у процес глибокого сну.

Прокидайтеся у той самий час щодня

Послідовність – гарний спосіб виробити у собі хорошу звичку. Якщо людина лягає спати і прокидається у той самий час, вона тим самим покращує якісь свого відпочинку, регулюючи циркадний ритм організму.

Не намагайтеся відіспатися на вихідних

Фахівці вважають, що спроби відіспатися за весь минулий тиждень та наперед – марнування часу. Коли на роботу чи навчання людина встає встаєте приблизно у той самий час щодня, а на вихідних намагаєтеся надолужити – часто може з’являтися відчуття безсилля, “розібраності”. Людина сама руйнує свій режим сну, а організм постійно мусить перелаштовуватися на те, коли йому краще прокидатися.

Дізнайтеся, скільки насправді потрібно часу на сон

Способів дізнатися, чи вистачає виділеного часу на сон є багато. В особливо серйозних випадках із хронічним недосипанням найкраще звертатися до лікаря. В решті ситуацій правило просте: якщо вранці важко встати й людина відкладає сигнал будильника по кілька разів – вона недостатньо відпочиває вночі. Тоді можна спробувати додавати до часу свого сну по півгодини щодня (лягати раніше або вставати пізніше на 30 хвилин)
Припиніть працювати до пізнього вечора

Коли людина працює, аж доки очі не почнуть злипатися, її організм у неприродній спосіб стимулює себе та тримає у тонусі. Здоровому сну має передувати період релаксації, краще – без навіть без смартфонів.

Не переривайте свій сон

Правильний сон – тривалий, без перерв. Тут, звісно, можуть спацювати особисті фактори, наприклад, мами й тата немовлят просто не можуть не прокидатися уночі. Однак в цілому, варто пильнувати, щоб сон був суцільним – тоді організм пройде усі необхідні фази відпочинку. А друзів, які люблять зателефонувати вночі, щоб поговорити про життя, можна запросити на посиденьки наступного дня.

Вчіться медитувати

Науковці Медичного центру Стенфорда протягом 6 тижнів залучали людей із хронічним безсонням до медитативних терапій. Після завершення курсу, учасники засвідчили, що час, коли вони намагаються заснути, скоротився в середньому удвічі – від 40 до 20 хвилин. У 60% добровольців також поступово почали зникати основні симптоми порушеня сну.

Якщо нічого не діє – дріймате

Коли все-таки не вдається покращити свій нічний сон, спробуйте дрімати протягом дня. Знову-таки фахівці радять обирати для цього певний час і не змінювати його. Врешті, краще прилягти вдень на 15 хвилин, ніж випити додаткову чашку кави, а потім ще і ще, аби змусити себе не заснути протягом дня.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...