facebook

“У Москві цього ніхто не очікував”. Клімкін розкрив деталі зустрічі з Трампом і розповів про реакцію Кремля (відео)

Цього тижня українська делегація на чолі з Клімкіним провела зустріч з Трампом. Російська пропаганда твердить, що Білий Дім просто скористався українцями, аби загасити скандал з впливом Кремля на Трампа. Західні ЗМІ, навпаки, зауважують, що зустріч американського президента з українським міністром нівелює спроби Москви нав’язати свій погляд на окупацію Донбасу.

Про ці та інші питання, а також про невідомі деталі зустрічі з Дональдом Трампом в Овальному кабінеті в інтерв’ю розповів міністр закордонних справ України Павло Клімкін, пише ТСН.

Зокрема, Клімкін наголосив, що зустріч з американським лідером сигналізувала про підтримку України.

“Насправді, головний результат — це чіткий меседж підтримки України. Та і загалом, сама зустріч є дуже потужним сигналом підтримки. Оскільки американські президенти взагалі дуже рідко зустрічаються з міністрами закордонних справ. В принципі”, — сказав Клімкін.

Крім того, глава МЗС України наголосив на атмосфері зустрічі.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Другий момент, якщо хочете — це атмосфера, атмосфера і насичена позитивними емоціями, наприкінці зустрічі ми говорили про підтримку його українцями, про його зустрічі з Українською громадою підчас передвиборчої кампанії і як він згадував ці зустрічі, казав, що дійсно, українці такі класні. Тобто, цей момент мені теж дуже сподобався. І один з головних політичних сигналів — і це теж дуже важливо — це реальне бажання залучатися до тиску на Росію. Є дуже цікаві ідеї, я про ці цікаві ідеї зможу сказати тільки пізніше, коли погодимо серед всіх друзів, ну і звичайно будь-які моменти треба буде погодити з Німеччиною і з новообраним президентом Франції”, — наголосив він.

Що ж до пакету пропозицій з української сторони, то Клімкін назвав такі пропозиції, які могла б зробити Америка:

“По-перше, ми прекрасно розумієте, що в американської сторони є важелі. Ці важелі мають бути реалізовані у співпраці, на основі солідарності з європейським союзом, з іншими країнами великої сімки. Це можуть бути потужні політичні меседжі і вот ви згадали про саміт НАТО, але ж буде ще й саміт сімки. Звичайно є економічні важелі тиску і санкції — це тільки один вимір того, що може робитися надалі. Ви вже мене звинуватили в дипломатичній мові, я намагаюсь якимось чином з цього вийти, але з певними натяками. Є й інші ідеї. Можемо говорити про посилення міжнародного компоненту, про посилення ОБСЄ, про посилення СММ, про створення іншої місії, яка реально буде контролювати територію окупованого Донбасу”, — сказав Клімкін.

За словами українського міністра, у Москві такого повороту, як зустріч із американським президентом, не очікували.

“Я думаю, по-перше, такого сигналу в Москві ніхто не очікував і в цьому його теж додаткова цінність. По-друге, цей сигнал, він має свій зміст – … про системне намагання Росії вплинути на демократичну систему цивілізованого світу, (демократичну систему всього трансатлантичного суспільства, до якого я однозначно відношу Україну). Тому всі прекрасно розуміють, що це не просто якась загроза, це така загроза, якій потрібно системно протидіяти. І це розуміння теж в Вашингтоні однозначно є”, — резюмував Клімкін.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...