facebook

На українців чекає нова хвиля комунальних скандалів

Жителям України передрекли нову хвилю комунальних скандалів.

Як стверджують експерти, це пов’язано з новим законом про комерційний облік комунальних послуг, який днями підписав президент.

Згідно з документом, після установки лічильників у багатоквартирних будинках, усі розрахунки за споживання теплової енергії, гарячої та питної води повинні будуть проводитися виключно за даними лічильника.

Крім того, витрати на установку, заміну і обслуговування будинкових лічильників будуть відшкодовуватися за рахунок споживачів. Екс-глава Мінрегіону Олексій Кучеренко впевнений, що ключовою проблемою документу є впровадження колективної відповідальності за споживання ресурсів.

«Справа в тому, що у багатьох людей зараз встановлені особисті квартирні прилади обліку тепла і води. Але врешті решт платити все одно доведеться колективно за показаннями загальнобудинкових лічильників, які завжди будуть вищими, аніж сума показань всіх квартирних лічильників», – пояснює Кучеренко.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У той же час, за словами експерта Олександра Сергієнка, якщо в будинку всі квартири обладнані індивідуальними лічильниками, доплатити різницю доведеться всім мешканцям в пропорційному від споживання співвідношенні.

«Буде купа протиріч, пов’язаних з тим, що у кого-то є квартирний лічильник, а у кого-то немає. Всередині будинків є маса неврегульованих питань. Наприклад, якщо нам почнуть виставляти рахунки за будинок, то я як житель маю право знати, що відбувається у сусіда в квартирі з радіаторами, чи порушував він схему теплопостачання будинку, як він підключений до стояка і багато іншого», – розповідає експерт.

Для того, щоб уникнути великої переплати за комунальні послуги, експерти радять встановлювати квартирні лічильники. Згідно з останніми змінами, ті жителі, у яких немає індивідуальних приладів обліку, сплачують за залишковим принципом.

Тобто з будинкових показників віднімаються поквартирні, а залишок ділиться на споживачів без лічильників. У такому випадку деякі змушені оплачувати послуги, в першу чергу тепло, яке вони не споживали.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...