facebook

Пенсійна реформа: Озвучені правила для виходу жінок на пенсію

Пенсійне законодавство щодо виходу на пенсію жінок має свої особливості.

Про те, як українкам правильно виходити на заслужений відпочинок повідомили експерти Партії Пенсіонерів України.

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» жінки, які народилися в період з 1 жовтня 1959 року по 31 березня 1960 року, мають право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 58 років 6 місяців і при наявності страхового стажу не менше 15 років.

Особа подає заяву про призначення (перерахунок) пенсії та необхідні документи до територіального органу Пенсійного фонду або до уповноваженого ним органу. Особа має право звернутися за призначенням пенсії в будь-який час після виникнення права на пенсію або не раніше ніж за місяць до досягнення пенсійного віку.

Пенсія за віком призначається з дня, наступного за днем ​​досягнення пенсійного віку, якщо звернення за призначенням пенсії відбулося не пізніше ніж через три місяці з дня досягнення особою пенсійного віку. У разі звернення за пенсією пізніше трьох місяців пенсія призначається з дня звернення.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Відзначається також, що законом продовжено до 1 січня 2022 право звертатися за призначенням пенсій жінкам, яким виповнилося 55 років, з дострокового виходу на пенсію за віком, за наявності страхового стажу не менше 30 років і за умови звільнення з роботи. У такому випадку розмір їх пенсій зменшується на 0,5 відсотка за кожний повний або неповний місяць дострокового виходу на пенсію.

Крім того, законом продовжено до 1 січня 2022 термін обмеження, який до цього був чинний до 1 січня 2016 року, права подання довідки про заробітну плату за будь-яких календарних місяцях страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року.

Інформаційний відділ Партії Пенсіонерів України

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...